10-те най-добри исторически романи на всички времена

Share This:


Макар и електронните четци смело да завладяват литературното пространство около нас, има и традиционалисти, които предпочитат все още романите на хартия. Предпочитат и често новелите да са исторически, а подхождат с лека неохота към фантастиката, любовните истории и фентъзито.
Английският вестник „Телеграф” се заема със задачата да направи класация на 10-те най-добри исторически романа.

“Флешман” от Джордж Макдоналд Фрейзър

Публикуван е през 1969 година и е първият роман от поредицата, разказваща приключенията на викторианския войник Хари Флешман на територията на Афганистан между 1839 и 1842 година.

“Война и Мир” от Лев Толстой

Епичният шедьовър на този класик е публикуван през 1869 година и ни представя френската инвазия в Русия през погледа на пет аристократични фамилии. Смятан от мнозина за най-добрия роман на Лев Толстой, „Война и мир” е възприеман от самия автор по-скоро като „историческа хроника, отколкото роман или поема”.

”Господар и командир” от Патрик О’Браян

Първата книга от 20-романната поредица, разглеждаща приятелството между капитан Джак Обри и доктор Стивън Матурин. Книгите на О’Брайън са аплодирани за детайлния и акуратен исторически портрет на войнишкия живот в началото на 19-и век.

„Айвънхоу” от сър Уолтър Скот

Не е случайно, че най-голямата награда за исторически романи е кръстена на сър Уолтър Скот. Романът му „Айвънхоу” е публикуван през 1819-а и разказва за романтизма на средновековните турнири, обсади на градове, рицарството и приключенията. Всички сме чували за историята на „Айвънхоу”, който тръгва на кръстоносен поход заедно с Ричард Лъвското сърце.

„Наследниците” от Уилям Голдинг

Всички сме чували за „Повелителят на мухите” на този автор. „Наследниците” е един по-непознат роман на Голдинг, който излиза през 1955 година, и разказва за живота на едно от послените останали неадерталски племена. Предизвикателно четиво, което ни кара да погледнем към човечеството по един доста обезпокоителен начин.

„Синьото цвете” от Пенелъпи Фицджералд

Този роман се развива в Германия в края на 18-и век и разказва историята на Фриц фон Хандерберг – романтичен поет и философ, който се влюбва в 20-годишната Софи фон Кух. В книгата място намират и Гьоте, и фон Шлегел. Това е последният роман на тази авторка, публикуван през 1995 година.

„Реставрация” от Роуз Тремейн

Издадена през 1989-а, тази книга ни разказва за възхода и паденията на студент по медицина, който прави грешката да съблазни една от любовниците на крал Чарлс Втори.

„Регенерация” от Пат Баркър

Това е първата книга от трилогия, посетена на първата световна война. Действието се развива във военна болница в Шотландия през 1917 година и разказва историята на военния психиатър Уилям Ривърс, който помага на пациентите си да се справят с посттравматичния стрес от войната.

”Момичето с перлената обеца” от Трейси Шевалие

Романът се развива в Холандия през 17-и век и разказва историята на прислужницата Грит, която постепенно се превръща в любовница на художника Йоханес Вермер. Книгата е вдъхновена от едноименната картина на този холандски артист.

„Вълци” от Хилъри Мантел

Първата книга от поредицата за Томас Кромуел, който се слави със завидна власт по времето на управлението на Хенри Осми. Мантел често е хвалена за начина, по който анализира политиката на династията на Тудорите и мястото и в историята на Британската империя.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com