Японска компания готви изкуствен метеоритен дъжд за откриването на Олимпиадата в Токио

Share This:


Японска компания е подготвила впечатляващ пиротехнически спектакъл за откриването на Олимпиадата в Токио през 2020 г. Това обаче няма да са обикновени фойерверки, а истински метеоритен дъжд.
В рамките на програмата „Sky Canvas” на компанията „ALE Co.” стотици малки цветни огнени топки ще покрият небето над града-домакин на спортното мероприятие, пише научното издание „Сайънс алърт”.
Ако „ALE Co.” получи необходимото одобрение, тя ще разработи проекта, който ще изпрати в космоса сателит, натоварен с между 500 и 1000 специални палети. Веднъж щом тези палети, съдържащи химикали, горящи в различни цветове, бъдат пуснати от сателита, те ще започнат падането си към Земята, а при навлизането в атмосферата ще започнат да горят. Според компанията това е безопасен и ефектен начин за създаване на метеоритен дъжд.
Цената на това удоволствие обаче няма да е ниска. Производството на всяка отделна палета ще струва близо 8100 долара, като все още не е ясно каква ще е необходимата сума за изпращането в космоса на самия сателит.
„ALE Co.” е тествала програмата в лабораторни условия, използвайки вакуумна стая и горещо стъкло, за да симулира условията, при които палетите ще си взаимодействат със земната атмосфера.
При тестовете е станало ясно, че друго преимущество на този вид „падащи звезди” е това, че те са много по-лесни за наблюдение от естествените, тъй като падат по-бавно и са видими по-дълго време.
Очаква се първият прототип на уреда за пренасяне на палетите да бъде пуснат през втората половина на следващата година. /Източник: БГНЕС/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com