Ядем най-малко плодове и зеленчуци в ЕС


Тази публикация е прочетена 974 пъти!

България е на дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показва анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС. Използваните данни са за 2017 г. Според тях едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто – са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци.

Според националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. и по 68 кг зеленчуци – по около 6 кг на месец. Хората у нас основно предпочитат южни плодове – 14 кг на година, както и на дини, и пъпеши – 13 кг, ябълки – 11 кг, грозде – 2 кг, круши – едва 1 кг. Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите – 20 кг за цялата 2017 г., краставици – 10 кг, пипер – също 10 кг, зеле – 6 кг, друг вид зеленчуци – 13 кг.

Други предпочитани немесни продукти на масата на българина са били картофите – 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви – около 12 кг на година. Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове – най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото – по 12 кг средно на човек годишно. Следват свинското – 10 кг, каймата смес – 7 кг, говеждото или агнешкото – по 1 кг. Най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът – по около 90 кг на година, или по около 2 кг на седмица.

През 2017 г. около 1 от всеки 4 души в Евросъюза (27 процента) са яли плодове поне два пъти на ден, според проучването на Евростат. Други 37% от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36 са слагали плодове на трапезата си много рядко през седмицата. Най-висок дял на дневен прием на плодове е бил регистриран в Италия – 85 на сто от населението и в Португалия – 81% . За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС – в три държави членки по-малко от 40 процента от населението е консумирало ежедневно плодове. Това са Латвия – 35%, България и Литва – и двете по 37%, при средно за ЕС от 64 процента всекидневна употреба на плодове.

В сравнение с консумацията на плодове доста по-малка част от населението на ЕС яде зеленчуци най-малко два пъти на ден – 23%, а около 40% консумират зеленчуци веднъж на ден. Лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС са две държави – Ирландия и Белгия, където е регистриран най-голям дял от населението, което яде зеленчуци поне веднъж на ден – и в двете страни по 84 на сто.

В дъното на тази класация има пет държави, където по-малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци – Унгария – с 30%, Румъния – 41%, Латвия, Литва и България – по 45 на сто от населението, което консумира всекидневно зеленчуци, при среден показател за ЕС от 64 на сто.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com