Шофьорска книжка ще се издава само със завършен 10-и клас

Share This:


Шофьорска книжка да може да се издава само със завършен десети клас.
Това решиха през изминалата седмица народните представители при разглеждане на промените в Закона за училищното и предучилищно образование.

Досега свидетелство за управление на моторно превозно средство от категория Б можеше да се издаде само след навършване на 18-годишна възраст, но и със задължително основно образование, което е преминат осми клас.

След като „ремонтираха“ почти изцяло образователния закон депутатите промениха степените на обучения и вече основно образование се получава не след осми, а след седми клас. Именно заради това бе предложено книжка вече да се дава само след завършен десети клас.

През септември миналата година обаче парламентът промени Закона за движение по пътищата и с поправките депутатите записаха, че цензът скача още от 2018 г., въпреки че според Закона за предучилищно и училищно образование това трябваше да стане чак през 2022 година.

Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка, а за такава ще се изисква завършен първи гимназиален етап на средното образование.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com