Човечеството живее назаем от Земята, ресурсите вече не достигат

Share This:


Природните ресурси, които Земята може да възстанови в рамките на една година, са изразходени. Денят, в който човечеството буквално започва да живее “в заем” към природата, е известен като “ден на надхвърлянето”. През тази година той е бил на 8 август.
Разполагаме единствено с нашия дом. Но харчим значително повече от това, което Земята може да ни даде. “В момента така както потребява човечеството, се изчислява, че имаме нужда от 1,6 планети”, обяснява Иван Радев от Световния фонд за дивата природа пред NOVA.
Потреблението е неравномерно разпределено. Развитите страни потребяват повече. “Консуматорството води до експлоатация на природните ресурси, които застрашават възможността Земята да обезпечи и изхранването, и оцеляването на човечеството”, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
Разрешение ли е да спрем прогреса и безогледната консумация. Без десерт на обяд, без душ всеки ден? “Ние не казваме на хората не потребявайте, не използвайте ресурсите, ползвайте ги, но искаме да насочим всички към устойчивата им употреба”, обясни Радев.
Не става въпрос да заживеем като прародителите си, първобитните хора, в наколни жилища или пещери, в лов и търсачество. Става дума за малко пресметливост. Защото иначе сме на заем, този път към природата. А заемите никога не са добра стратегия.
Когато става въпрос за ресурси, трябва да се посочи, че не става въпрос само за вода, храна и петрол. Те включват и въглерода, който вече е толкова, че горите и океаните не могат да го абсорбират. /Източник: nova.bg/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com