Човек се сдобива с енергия не от храната и съня, а от веселието – съветите на д-р Хинохара

Share This:


Съветите за дълголетие на д-р Хинохара

„За да разберем болестта и помогнем на човека, е нужна не само наука, но и изкуство.”

Доктор Шигеаки Хинохара е един от тези, на които Япония е задължена за своите многобройни дълголетници. Той самият, бе достоен пример с невероятно активния си живот – след като навършва 75, публикува над 150 книги, сред които бестселърът „Живей дълго, живей добре”, разпространен в 1.2 милионен тираж. След отпразнуването на своя 100-годишен юбилей, д-р Хинохара продължава да лекува хората и да чете лекции. Животът му докрай остава посветен на доброто дело – да напътства и съветва хората, как да постигнат здраве и дълголетие. През юли 2017-та, японският лекар напусна този свят на 105-годишна възраст.

Човек се сдобива с енергия не от храната и съня, а от веселието. Помните ли, как в детството, ако ви е било весело, сте забравяли да се храните и не сте имали нужда от сън? При възрастните е същото. Не бива да морите тялото си със строги правила за хранене и сън.

Дълго могат да живеят хора от всяка раса, националност и пол. Те си приличат само по едно – сред дълголетниците няма нито един дебел човек. Аз например, на закуска пия кафе или мляко, може и сок от портокал с лъжичка зехтин – полезен е за кожата и артериите. На обед – мляко с бисквити, или нищо, ако съм твърде зает. Когато работя, изобщо не усещам глад. Моята вечеря – зеленчуци, малко риба и ориз. Два пъти в седмицата хапвам по 100 гр нетлъсто месо.

Да се излиза в пенсия изобщо не е нужно. Но ако това е неизбежно, постарайте се да го направите колкото се може по-късно. Днес пенсионната възраст в Япония е 65 години, но е въведена преди половин век, когато средната продължителност на живота е била 68, а столетниците в цяла Япония тогава са били всичко на всичко 125 човека. Днес японските жени средно живеят до 86, а мъжете до 80 години. Онези, прехвърлили 100-те, са 36 000 души.

За да останете здрави, качвайте се по стълбите и сами си носете чантите. Аз дори прескачам стъпала, за да тренирам мускулите си.

Когато лекарите ви посъветват да направите дадени изследвания и препоръчат операция, питайте ги, дали биха дали същия съвет на своите най-близки хора. Лекарите не могат да излекуват всичко, каквото и да ни казват. Защо да понасяме излишни страдания? Понякога музиката и животните-терапевти помагат повече от хирурзите.

Болката е тайнствено нещо. Най-добрият начин да се справим с нея, е да намерим нещо много интересно. Когато детето го боли зъб, струва си да го  въвлечете в игра, за да забрави болката. У нас в болница „Свети Лука” има много веселие – музика, животни, арт-терапия. Това много помага.

Не се тревожете прекалено за материалните неща. Не забравяйте, че когато дойде смъртта, няма да вземете нищо със себе си.

Науката сама за себе си не лекува хората. Тя третира всички ни по еднакъв начин, но болестите са индивидуални. Всеки човек е уникален и болестите са свързани със сърцето му. За да познаваме болестите и да ги лекуваме се нуждаем от много по-широко разбиране за нещата, не само от медицината.

Намерете своя пример за подражание се опитайте да постигнете повече от него. Моят герой беше моят баща. И сега, когато съм в сложна ситуация, аз се питам как би постъпил той.

Животът е пълен с инциденти и възможности. Спомням си, през март 1970 г., когато бях 59-годишен, в една прекрасна слънчева сутрин пътувах от Токио до Фукуока. Самолетът беше отвлечен от фракция на японската комунистическа лига. Тогава трябваше да прекарам следващите 4 дни завързан за седалката при 40-градусова горещина. И като лекар, аз погледнах на ситуацията като експеримент. Беше удивително да установя как организмът се забавя в кризисна ситуация.

Прекрасно е да имаш дълъг живот. Първите 60 години работим за семейството и за постигане на своите цели. А след това трябва да насочим усилията си в полза на обществото. От 65 години аз работя като доброволец. И до ден днешен мога да работя по 18 часа всеки ден от седмицата. И се наслаждавам на всяка минута.

Да намериш своя ИКИГАЙ. Ние, японците имаме една прекрасна дума „икигай“. Значението й може да се опише по различни начини: „причината, поради която ставаш от леглото всяка сутрин“; „радостта да си винаги зает“; „страстта, която ти носи удовлетворение и радост“… Но всички те водят към едно – причината да живееш! „Икигай“ е пресечната точка на 4 изключително важни житейски сфери: *Това, което обичаш *Това, от което се нуждае светът *Това, за което ти плащат *Това, в което си добър! 

Помисли и го открий – това е твоята гаранция за дълъг живот.

Изтовник: gnezdoto.net


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com