Чинарите по ул. “Симеон Велики” в Силистра на пето място в класацията “Дърво с корен” за 2016 година


Тази публикация е прочетена 3893 пъти!

Чинарите по ул. “Симеон Велики” в Силистра, които местната община искаше да изсече, останаха на 5-то място в традиционния годишен конкурс на конкурса, организиран от фондация “Екообщност” за 2016 година.
Припомняме, че дърветата по силистренската улица, символ на спомени и носталгия за много поколения, бяха набелязани от Общината в Силистра за изсичане в рамките на проект, предвиждащ реконструкция и модернизация на улицата, но след мащабна акция от силистренци в тяхна защита, стигнала до премиера Бойко Борисов, чинарите бяха спасени.
В тазгодишния конкурс чинарите събраха общо 218 гласа, а самото им участие бе хубав прецедент, тъй като за пръв път в надпреварата участваше цяла улица с дървета.
Дъбът от с. Насалевци, община Трън, взе титлата “Дърво с корен, 2016” в конкурса, организиран от Фондация “ЕкоОбщност”. Със 715 гласа от общо 2203 подадени за десетте финалиста в надпреварата, 500-годишният дъб спечели привилегията да представи страната ни в международния конкурс “Европейско дърво на годината, 2017”. Вековният гигант ще получи и диагностичен преглед от Асоциацията на арбористите в България, който ще набележи мерки за подобряване на състоянието му, ако се окаже, че има нужда от такива.

Зимният дъб от бобовдолското село Голема Фуча се класира на 7- мо място, със 126 гласа. Десетте финалиста в “Дърво с корен 2016” бяха подредени, според онлайн гласуването, както следва:

1. Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън – 715 гласа
2. Тенчовия дъб, с. Бодрово, общ. Димитровград – 395 гласа
3. Дъбът от с. Балканци, общ. Генерал Тошево – 260 гласа
4. Софората от с. Труд, общ. Марица – 234 гласа
5. Чинарите от ул. “Симеон Велики”, гр. Силистра – 218 гласа
6. Летният дъб от Свищов – 201 гласа
7. Зимният дъб от с. Голема Фуча, общ. Бобов дол – 126 гласа
8. Благунът от с. Пецовци, общ. Габрово – 36 гласа
9. Летният дъб от кв. “Речица”, Сливен – 11 гласа
10. Горунът от с. Голеш, общ. Годеч – 7 гласа

В допълнителната категория “Вековните дървета говорят”, със 115 от общо 245 гласа, победител стана благунът от с. Правешка лъкавица, общ. Правец.
В категорията “Млад природолюбител” наградата отиде при децата от клуб “Приятели на книгата” към НЧ “Просвета”, с. Патреш, община Павликени, които са участвали в кампания за засаждане на 43 липи и овошки в селото. Новата допълнителна категория в конкурса – “Изборът на експертите” отличи 58-метровия смърч от резервата Парангалица в Рила, който е и най-високото дърво в България.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com