Черна гора влезе официално в НАТО


Тази публикация е прочетена 1092 пъти!

Черна гора официално бе обявена за 29-та членка на НАТО, след като черногорска делегация предаде документите за ратификация на Северноатлантическия договор на американския заместник държавен секретар Томас Шанън на церемония в Държавния департамент на САЩ, съобщи черногорската телевизия РТЦГ, цитирана от Дарик.
Приемайки документите, Шанън каза, че Черна гора е направила трудни реформи, за да стане членка на алианса. Той отбеляза, че и досега страната е била надежден партньор в мисиите на НАТО и че сама е избрала своя път, макар че е била подложена на натиск отвън.
Документите бяха предадени от черногорския външен министър Сърджан Дарманович.
Премиерът Душко Маркович каза, че днешният ден е велика дата за Черна гора “сто години, след като е била изтрита от политическата карта на Европа, и 11 години от връщането на независимостта й”. Той каза, че членството в НАТО означава за страната постоянна стабилност и възможност за прогрес.
Маркович благодари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за постоянната подкрепа за членството на Черна гора в алианса и посочи, че с днешния прием на Черна гора НАТО показва, че вратите на организацията са отворени.
Столтенберг от своя страна каза, че от Черна гора сяда на масата на НАТО с равни права и това ще допринесе за стабилността на целия регион.
В края на своето обръщение Столтенберг каза “Добре дошла, Черна гора” на черногорски език.
На 7 юни за пръв път черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович.
По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк (САЩ).


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com