Цената на веселието – пиратките, които убиват

Share This:


Малко хора се замислят какво причиняват на животните, забавлявайки се с пиратки и фойерверки в тези празнични дни. Предлагаме ви една статия под заглавието “Цената на веселието” от Доля Пипилева от “Дивите животни“: 

Коледните и Новогодишни празници са може би едни от най-нетърпеливо чаканите дни в годината. За нас, хората, те са възможност да си отпочинем, да се съберем със семействата си, да празнуваме с приятели и да гледаме със затаен дъх безбройните цветове и форми на празничната заря.

А тя с всяка година става все по-пищна, все по-шумна, все по-продължителна…

Фойерверките са използвани с „естетически и развлекателни цели“ и се смятат за „ключов момент при празнуването“, кулминацията на тържеството. Вече почти няма събитие, по време на което да не се ползва празнична заря. Дори има Световно първенство по фойерверки, което се провежда в Панагюрище за трета поредна година. Организира се в началото или средата на май и продължава цели три дни! А през май вече е започнал размножителният сезон – дивите животни формират брачни двойки и подготвят местата за отглеждане на своите малки. Както се досещате, това първенство по фойерверки е причина за огромен стрес у тях, а дори в Закона за биологичното разнообразие е упоменато, че в размножителния период е забранено да се безпокоят животните. Всъщност е редно да не ги безпокоим и през останалото време от годината, но това е друга тема.

Това разбира се не е проблем само на дивите животни. Всеки, който споделя живота си с домашен любимец знае, че коледните и новогодишни празненства, и съпътстващите ги гърмежи, предизвикват истински ужас в нашите космати и пернати приятели. Въпреки това употребата на такива “развлекателни средства” не само че не намалява, ами и нараства. И не стига това, ами някои стопани, прибягват до успокоителни, за да “помогнат” на своите любимци да преживеят по-леко огромния стрес!

Можете ли да си представите как се отразява всичко това на дивите животни, които са навън абсолютно незащитени, без скривалище, без успокоителни…

Унесени в празнично веселие забравяме, че около нас има и други същества, и че градът е дом на десетки животински видове през цялата година – таралежи, катерици, дневни и нощни грабливи птици, пойни и вранови птици, гълъби и много други.

Тази посевна врана е една от десетките пострадали в новогодишната нощ птици, с които град Плевен осъмна през 2013-та година. Една снимка може да каже много повече от всякакви думи и тази снимка е точно такава. Целият ужас, страх и безпомощност личат в погледа на враната. Снимка: Велизара Нашкова

Това е друга от намерените в Плевен врани. Докато ние празнуваме и се веселим, някъде там умират създания, които по никакъв начин не могат да се защитят от това, което им причиняваме. Снимка: Велизара Нашкова

Какво всъщност се случва?

Фойерверките и пиратките предизвикват както у домашните, така и у дивите животни:

– Много голям стрес.
– Пристъпи на безпокойство и паника.
– Много домашни животни в стремежа си да избягат от ужаса се губят по време на разходка.
– В паниката си и дивите и домашните животни могат да станат жертва на пътния трафик.
– Животни, които са били в близост до пиратки или фойеверки при избухването им, може да страдат от временна загуба на слуха, наранявания и травми по тялото, изгаряния, включително и на очите.
– Животни като катериците могат да умрат от ярката светлина и неочаквани гърмежи.
– Диви животни могат да изоставят малките си по време на такива събития.
– Риби и водолюбиви птици умират от поглъщане на остатъци от заря и пиратки паднали във водата.
– Не само животни на лечение, а и напълно здрави, могат да умрат от стреса.

Дневно активните птици, които спят нощем, изпадат в паника от гърмежите и се разлитат на всички посоки, без да виждат в тъмното. В резултат на това се блъскат в предмети от заобикалящата ги среда – коли, сгради или една в друга. Всички сме виждали ято птици как лети – изглеждат толкова близо една до друга, толкова нагъсто летят, но никога дори не се докосват. Представяте ли си, за да се блъснат една в друга за какъв ужас става въпрос! В най-добрия случай след сблъсъка следва бърза и безболезнена смърт, но за съжаление има и много животни, които остават тежко ранени и агонизиращи на земята в очакване на своя край.

Не си мислете обаче, че стресът за нощно активните птици и бозайници е по-малък, напротив. Въпреки че виждат нощем те също изпитват истински ужас от гърмежите и светлините и ще направят всичко възможно да избягат на мига. За съжаление и при тях нерядко последиците са фатални.

Този таралеж е пострадал от избухнала в близост заря. Снимката е от Англия, но това спокойно можеше да се е случило и тук.
Източник: http://thehedgehog.co.uk/

В Италия през 2012 е направена петиция, с която природозащитни организации и стотици хора се обединяват в искането си да се забрани със закон използването на фойерверки, пиратки и други подобни през цялата година. Ежегодно се правят кампании, с които се призовават хората да помислят за животните и да им спестят ужаса.

В България на този етап е немислимо такова нещо, най-малкото защото много хора дори не знаят, че такъв проблем съществува. Едно от нещата, които можем да направим е да бъдем по-съзнателни когато празнуваме. По-често да си спомняме, че около нас има и други същества, независимо дали диви или домашни, които страдат от начина, по който празнуваме, а на някои това коства и живота. Също така да говорим за това – с близките и приятелите си, много хора не знаят, че вредят.

Друго, което можем да направим е да търсим, да се оглеждаме за пострадали диви и домашни животни в дните непосредствено след Нова година, но и след всякакви големи тържества през цялата година, които се откриват/закриват с фойерверки.

Ако някой намери пострадало животно – нека да се свърже с нас – Дивите Животни – 098 879 7986.

Автор: Доля Пипилева,  “Цената на веселието”, “Дивите животни”


Comments

comments

Един коментар за “Цената на веселието – пиратките, които убиват

  • 31.12.2019 в 18:35
    Permalink

    Bravo, nai posle i v Bulgaria ima glas za nezashtitnite jivotni. Nigoga ne ostaviam moeto ku4e samo po tesi praznitsi. E teror za nego. Dano 2020 da sme po dobri i da ne pri4iniavame neshtastie.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com