Цветница, Връбница или Цветна неделя

Share This:


Пада се в шестата неделя на Великия пост

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди празника Великден.

Празнува се в неделята след Лазаровден (Лазарница). Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вайа (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя.

Религиозна страна на празника Вход Господен и поверия

На този ден християнската църква празнува влизането на Спасителя – Господ Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Христос на магаре влиза в Йерусалим, Цветница, Връбница

Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки бяло магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него и слагат под краката му дрехите си и маслинови или палмови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да посрещне Спасителя Господ Иисус.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил събралите се в двора селяни и купувачи на стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

Върбови клонки, Цветница, Връбница

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. С тях жените баят и против уроки и болести. Окичват портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

Върбовите клонки символизират палмовите или маслиновите клонки, с които е бил посрещнат при влизането в Йерусалим Иисус Христос.

На Цветница не изхвърляйте миналогодишните върбови клонки, преди да донесете нови от църквата и не забивайте нож в хляба.

Ако печете хляб, внимавайте да не остане суров. Ако го разчупите и вътрешността му не е пухкава, а глетава и клисава, това предвещава скорошна раздяла спартньора ви. Така че по-добре не печете хляб.

В този ден, който е през периода на постите, православната църква разрешава също така да се поднесе и риба на празничната трапеза.

Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

На Цветница имен ден празнуват всички, които носят имена, които са производни или произлизат от названия на растения и най-вече цветя:

Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин, Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Детелина, Дилян, Диляна, Елица, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лила, Лили, Лилия, Лиляна, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит, Маргарита, Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветомила, Цветомир, Цветомира, Цвятко, Цено, Явор, Ясен и Ясмина (или накратко всички, които носят ‘цвете’ в името си)

Кога се пада пролетния празник Цветница през годините

• Цветница 2015 година е на 5 април (неделя)
• Цветница 2016 година е на 24 април (неделя)
• Цветница 2017 година е на 9 април (неделя)
• Цветница 2018 година е на 1 април (неделя)
• Цветница 2019 година е на 21 април (неделя)
• Цветница 2020 година е на 12 април (неделя)
• Цветница 2021 година е на 25 април (неделя)
• Цветница 2022 година е на 17 април (неделя)
• Цветница 2023 година е на 9 април (неделя)
• Цветница 2024 година е на 28 април (неделя)
• Цветница 2025 година е на- 13 април (неделя)
• Цветница 2026 година е на 5 април (неделя)
Последният лазарски обичай – ‘кумичене’

‘Кумичене’-то се изпълнява от момите лазарки на пролетния празник Цветница. Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката.

Всяка девойка носи със себе си китка цветя, ореола от върбово венче или малко хлебче, наричано хлебна ‘кукла’ и го поставя на ‘чучулинка’.

Лазарки, Цветница, Връбница

Момите застават една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето върху ‘мальица’.

Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за ‘кръстница’, ‘кумица’ или ‘кума’ на лазарките. Вярва се, че тя ще се омъжи първа и повежда хорото до дома си. Вечерта се играе ‘сключено’ или затворено хоро.

От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. Момите ‘говеят’ на кумицата, т.е. мълчат пред кумицата и покорно я слушат до Великден.

На третия ден от Великден момата-кръстница или кума, кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца.

С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпването им в брак и вдигане на чаканата сватба.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com