Художествената галерия в Силистра отбелязва „Европейската нощ на музеите” с филми за Рембрант и Климт

Share This:


Днес, силистренската художествена галерия ще отбележи европейската нощ на музеите, като програмата включва филм за творчеството на Рембрант, изложба на значими творби от фонда на галерията, както и изложба фотографии на Илия Иванов. По време на проявата ще бъде представен и филма творчеството на Густав Климт- „Виенски сецесион“. Програмата е предвидено да завърши в зала 13 с концерт на балет „Лиденс“, с ръководител Лидия Маркарян.
„Европейската нощ на музеите в Сребърна ще се проведе в събота, 19 май.

През вчерашния ден, в сградата на историческия музей в Силистра , в рамките на празничния културен календар и по повод честванията на 120 – годишнината на регионалния исторически музей започна инициативата „Нощ в Историческия музей“. Откривайки инициативата директорът на културната ни институция д-р Николай Тодоров в стъпителните си думи подчерта , че в съвременните условия на повсеместно осъвременяване и нови технологии, съществено значение придобива съхранението и в частност дигитализацията на изключително богатото ни историческо и културно наследство. На срещата присъстваха историци, изследователи, директори на културни институции. В първата част на срещата се включи и зам.кметът „Финанси и икономика“ Мирослав Тодоров. В рамките на програмата на инициативата специалисти от катедра „Телекомуникации“ към РУ „Ангел Кънчев“ в лицето на доц.Пламен Захариев, ръководител на катедрата презентират именно внедряването на нови технологии за дигитализация и визуализация на историческото ни наследство. 

Това е един проект, чрез който се дава възможност за пресъздаване , заснемане, 3D сканиране , обработка , рентиране , моделиране и визуализиране на артефакти и обекти и археологични местоположения. Като целта на проекта е създаването на дигитални продукти , чрез които да се съхрани историческото и културното ни наследство и да се създадат нови възможности за популяризиране на „забравената история“. Проектът дава възможност да бъдат извършени съвременни научни изследвания и да се постигнат по богати потребителски възприятия. 
Ръководството на музея предлага и една интересна музикална изява, а именно след приключването на презентацията братята Тодор и Пламен Скорчелиеви ще представят камерния си концерт „Класически и жанрови пиеси“. В концерта ще участва и музикалната студия „До-ре- ми“, с ръководител Бонка Скорчелиева. Директорът на музея има идея всяка година по повод Нощ в музея“ да бъдат канени музиканти и изпълнители на класика.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com