Хлебарите в България искат 5% ДДС-ставка

Share This:


5% ДДС-ставка за хляба поискаха за пореден път хлебопроизводители и синдикати. Диференцирана ставка на ДДС за хлебопроизводството да бъде въведена от следващата година, настояха от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и КТ „Подкрепа”. Те сключиха споразумение в тази връзка.
Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов подписаха споразумение. Кукушева коментира: „Хлябът и тестените изделия се произвеждат изцяло от българска суровина – пшеница, ръж. Тя е субсидирана от европейския и националния бюджет. Към момента хлебопроизводството прави около милиард лева оборот. Този милиард се движи необезпокоявано в сивия сектор. Дошло е времето да се създаде нормативна и пазарна икономика в бранша, а това може да се случи през диференцирана ДДС ставка, защото 20% ДДС от цената на хляба обезпечава трасето на кражбите”. Тя добави, че това са финансови потоци, които текат към джобовете на определени хора, а защо не и към партийни бюджети.
От своя Димитър Манолов каза, че навсякъде в ЕС стоки от първа необходимост се облагат по различен начин с ДДС, а не по универсалния ред, както това е у нас.
„Вместо да бъдат налагани допълнителни данъци, тези стоки трябва да бъдат освободени от някои данъци, което би дало възможността на потребителите да избират по-качествените продукти на пазара” – добави той. /Източник – Дарик/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com