Хенри Кисинджър става посредник в отношенията между Белия дом и Кремъл при управлението на Доналд Тръмп


Тази публикация е прочетена 1191 пъти!

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър ще стане посредник в отношенията между Белия дом и Кремъл при управлението Доналд Тръмп
Това предаде ТАСС за публикация в германския вестник “Билд”. Изданието се позовава на ненаименувани източници от екипа на бъдещия президент на САЩ и на европейски специални служби.
Кисинджър ще участва в разработването на план за нормализиране на ситуацията в Украйна според информацията, цитирана от БТА. Главната му идея била Русия да гарантира сигурността в източната част на страната, а в замяна Западът повече да не повдига въпроса за Крим.
Тръмп се стреми към сближаване с Кремъл, припомня “Билд”. Бившият държавен секретар може да предложи ценен опит от гледна точка на заплахата от нова студена война и сложните отношения на бъдещия президент на САЩ с Китай.
93-годишният Кисинджър познава Путин от времето на падането на Берлинската стена и е сред малцината американци, които редовно са се срещали с руския президент, отбелязва “Билд”.
По данни на западноевропейски специални служби Тръмп иска да отмени санкциите срещу Русия по съвет на Кисинджър.

***

Хенри Кисинджър е съветник по националната сигурност на САЩ (1969-1975), Държавен секретар на САЩ (1973–1977) и носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. заедно с Ле Дък Тхо.
Кисинджър полага клетва като 56-и държавен секретар на САЩ на 22 септември 1973 г. и остава на този пост до 20 януари 1977 г. Съветник е на американския президент по въпросите на националната сигурност от 20 януари 1969 г. до 3 ноември 1975 г. Известен като човека, който разигра „китайската карта” срещу Съветския съюз, Кисинджър получава Нобеловата награда за мир през 1973 г. за личния му принос в прекратяването на Виетнамската война.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com