Франк-Валтер Щайнмайер е новият президент на Германия

Share This:


Бившият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер беше избран за нов президент на Германия с огромно мнозинство от Федералното събрание в Берлин, предадоха световните агенции, цитирани от Дарик.
Той заменя на този пост 77-годишния бивш пастор дисидент от комунистическата ГДР Йоахим Гаук, който не се кандидатира за втори мандат.
61-годишният социалдемократ Щайнмайер беше избран с 931 гласа от присъствали на заседанието 1239 делегати от двете камари на парламента и представители на 16-те германски провинции. 14 гласа бяха сметнати за невалидни. От гласуване се въздържаха 103 делегати.
Кандидатурата на Щайнмайер беше подкрепена от правителствената коалиция на канцлера Ангела Меркел, както и от свободните демократи и зелените, които не издигнаха свои кандидати.
Освен Щайнмайер имаше още четирима кандидати за поста. Това бяха политологът от Кьолн Кристоф Бутервеге, за когото гласуваха едва 128 от делегатите, заместник-председателят на партията Алтернатива за Германия Албрехт Глазер, за когото гласуваха 42 от делегатите, юристът Александер Холд, предложен от политическото обединение “Свободни избиратели”, за когото гласуваха 25 делегати, и бащата на известния сатирик Мартин Зонеборн – Енгелберт Зонеборн, за когото гласуваха едва 10 делегати.
Държавният глава в Германия има малко правомощия, но е смятан за авторитетна фигура. Щайнмайер, който до края на януари беше външен министър, беше най-популярният политик в социологическите анкети.
Франк-Валтер Щайнмайер вече бе описан от германски издания като “антиТръмп” президент, след като умножи критиките срещу новия американски държавен глава, предаде АФП.
Щайнмайер е много ценен в Западна Европа. Той е приближен на бившия канцлер Герхард Шрьодер. Щайнмайер обаче е по-малко ценен в Източна Европа, където неговите позиции, възприемани понякога като в проруски, породиха безпокойство, отбелязва АФП.
Миналата година Щайнмайер разкритикува засилване на присъствието на НАТО по границата с Русия, като каза, че това е ненужен “тропот на ботуши”. Във вътрешнополитически план изборът на Щайнмайер е нов признак за отслабване на политиката на Меркел по-малко от 7 месеца преди парламентарните избори, този път пред социалдемократите.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com