Финландия призова ЕС да отмени лятното часово време

Share This:


Тази публикация е прочетена 1155 пъти!

Финландия призова Европейския съюз да се откаже от лятното часово време и местенето на стрелките на часовника по два пъти в годината. Това се прави с цел да се използва по-пълноценно дневната светлина, припомня Агенция Ройтерс, цитирана от портала Дир.бг.
Европейската комисия обаче не дава особени признаци, че бърза да изпълни това искане и само потвърди, че продължава дългосрочното преразглеждане на директивата за лятното време от 2001 г.
Изследване на ЕК от 2014 г. установи, че преобладаващата част от страните членки са доволни от сегашното положение.
Проблемът на Финландия, е че в края на декември денят в Хелзинки – най-северната от столиците в ЕС – трае по-малко от шест часа. Политиците твърдят, че местенето на стрелките с час напред през март, а после обратно през октомври се отразява отрицателно на съня и работата на хората и може да причини трайни здравни проблеми.
Подобно на съседите си в района на Балтийско море Финландия понася неудобства поради различното часово време в сравнение с другите си съседи – Русия, Беларус и Украйна, които се отказаха от лятното време след решението на Москва от 2011 г.
Практиката за местене на стрелките като средство за пестене на електроенергия и пари стана популярна в много страни по време на енергийните кризи през 70-те години на миналия век.
За да сложи край на вариациите в различните страни, през 90-те години ЕС уеднакви политиката в това отношение и сега всички страни членки местят стрелките с един час напред по Гринуич в последната неделя на март и ги връщат в последната неделя на октомври.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com