Финансовото министерство с идея наследниците да подават данъчна декларация от името на починалия

Share This:


Смъртта вече няма да е извинение за неплатени данъци. Министерството на финансите планира да задължи наследниците да подават данъчна декларация от името на починалия, съобщава bTV.
Предстои и правителството да обсъди идеята. Дали наследниците ще са длъжни да се отчитат за починалите си близки, последната дума ще е на депутатите.
Според експерти когато става въпрос за изплатени хонорари по граждански договори, наследниците може дори да не знаят, че близките им са имали такива, нито пък, че трябва да събират бележки, да попълват декларации и да плащат данъци.
В същото време НАП може да ги глоби до 500 лв. за неподадена декларация и могат да се окажат виновни за укрити доходи.
В повечето случаи, когато става въпрос за хонорари, те са похарчени, а за наследника ще остане задължението да внася данъците.
Управляващите признават, че идеята има несъвършенства и са готови да я поправят. „Досега имаше една законова дупка при която на практика човекът физическо лице, което е починало, каквито и доходи да е получавал, оставаха необложени”, подчерта Менда Стоянова.
Според хората не би следвало наследниците да се занимават с това, а администрацията трябва да има свой механизъм за събиране на данъците.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com