Училище “Отец Паисий” отбелязва тържествено 157-та си годишнина

Share This:


Най – старото силистренско училище отбелязва тържествено 157-та си годишнина.

Със специална церемония на посрещане на училищното знаме в района на паметника на Паисий, в двора на учебното заведение и поредица инициативи, в навечерието на Деня на будителите най-старото силистренско училище “Отец Паисий” в Силистра ще отбележи патронният си празник и 157- та годишнина от своето създаване.

Директорът на училището Детелина Терзиева сподели , че в деня на патронния празник предстоят и поредица инициативи по идея на учениците от всеки от класовете. Предвидени са посещения в културните институции в града , като кулминацията е отчитането в една от залите на регионалната библиотека на тазгодишното издание на литературния конкурс „Духът на българина“.

„Конкурсът е една наша традиция вече от доста години, тази година също се радваме на голям брой участници . Над 100 или по точно 103 творби са изпратени тази година и най- радостното е , че участват училища от малки населени места в страната , които до този момент не са изявили желание да участват. Така , че интересът към конкурса е доста силен и тази година“, споделя Терзиева и допълва:„Посещението на културните институции в града е своеобразното начало на е дна инициатива, макар , че училището ни е одобрено по националната програма за сътрудничество с културните институции. Макар , тези наши инициативи да не са свързани с дейности по програмата , а да са дело на учениците и техните ръководители, това са желанията и интересите на децата“ , споделя директора на училището. 

По отношение управлението на учебното заведение, на която тя съвсем отскоро е директор Детелина Терзиева е убедена , че утвърдените с годините традиции в училището , които задължително ще бъдат продължени и надградени , щото учебното заведение да запази имиджа и авторитета си на едно от елитните учебни заведения в града.

„ Заедно с утвърждаването на традициите сме длъжни да сме в крак с всичко ново , което се случва и ще се случва. Всички са на ясно , че ние сме едно от училищата , които се опитват наред с традиционните методи на обучение да бъдат внедрявани и то сполучливо и много иновативни такива. В допълнение с всичко това е и използването на информационните технологии в процеса на обучение“ , споделя Терзиева. Тя не се опасява, че новите технологии ще омаловажат ролята и значението на писаното слово.

Училището разполага с добра материална база , което е предпоставка за увеличаване на желанието все повече ученици да предпочитат да се обучават в него.
„ От две години в началния етап на образованието сме организирали групи за допълнителна подготовка по компютърно моделиране или роботика . Желаещите да се включат в тези форми е голямо и ние с успех предлагаме тези форми на децата. Що се отнася до навлизането на новите технологии в живота и образованието, моето мнение е , че трябва да има баланс, не бива да изоставаме от новите технологии , няма начин да ги пропуснем или прескочим, но всичко зависи от нас учителите и от родителите, до каква степен успяваме да балансираме този интерес у децата към технологиите. Най – важна си остава обаче ролята на писаното слово , не вярвам , че „мишката ще изяде книжката“ и на това се опитвам да науча и моите ученици. Съприкосновението с класическата хартиена книга е неповторимо“, смята директорът на силистренското средно училище „Отец Паисий“ Детелина Терзиева.

Относно темата на деня, тя смята, че заплатите на учителите и тяхното увеличение не е причината страната ни да се напълни с учители.
„Учител се става по призвание и никакви стимули, най- малко заплащането може да мотивира един истински отдаден на професията си педагог да остане в нея. Съдя по себе си. От дълги години съм в системата на образованието , обичам работата си и нямам намерение да се отказвам от това , което правя и винаги съм правила, работя с добър екип, колегите имат призванието да бъдат учители и не смятам , че финансовата част е тази , която ги е задържала“. Терзиева е на мнение , че на образованието ни днес му е нужна повече вяра , вяра във българския учител , че той може да е човекът, който е в състояние да подготви съвременни хора и личности, готови за предизвикателствата на времето“ каза в заключение Детелина Терзиева.

Източник: Общинско кабелно радио Силистра


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com