Училището в силистренското село Професор Иширково навършва 130 години

Share This:


Обединеното училище в силистренското село Професор Иширково навършва 130 години от създаването си. Юбилеят ще бъде отбелязан на 24 ноември от 16.30 часа в салона на местното читалището, а за скромното тържество организаторите са поканили всички бивши учители, служители и ученици, преминали през годините в това училище.
Историята на учебното заведение разказва, че в далечната 1887 г. е открито първото българско училище в село Професор Иширково. В школото се обучават деца от първо до четвърто отделение. Училището е частно и се управлява от училищно настоятелство.
(През 1904 година местните жители събират достатъчно средства за изграждане на църква и училище, през 1907 година училищната сграда е вече готова. Обучението вече е държавно, а началното образование е задължително. По времето на румънската окупация /1913-1940/ обучението почти замира, защото се води на румънски език и децата не посещават училище.
От 1941 г. е възстановено обучението на български език от първи до пети клас. Тогава отново има остра необходимост от класни стаи и местните жители отново предприемат дарителска акция за построяването на нова сграда.
През 1956 г. е открито новото училище. След 7-8 години е достроено южно крило с още класни стаи и физкултурен салон.
От 14.03.2017 г. Основно училище вече става Обединено училище „Свети Климент Охридски“, в което ще се обучават ученици от първи до десети клас – първи гимназиален етап.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com