Учени от Швейцария и Германия изясниха как се е формирала земната кора


Тази публикация е прочетена 1214 пъти!

Швейцарски и германски геофизици изясниха как се е формирала земната кора, съобщи Лента. Те анализирали два популярни и радикално отличаващи се един от друг модела за формирането на литосферата на скалисти планети, съобщава Дарик.
Първият механизъм предполага постепенно натрупване и изстиване на магмата както на Венера, а вторият – активна вулканична дейност, като тази на юпитеровата луна Йо.
Извършените от учените симулации показали, че нито един от двата модела не обяснява формирането на континенталната кора на Земята през еона архай, т.е. преди 3-4 млрд. години.
“Ако новата кора се формира изключително за сметка на вулкани и в резултат магмата бързо се охлажда на земната повърхност, кората би била прекалено студена. В другия случай тя ще е по-гореща, отколкото би трябвало да е”, заяви съавторът на изследването Антоан Розел.
Симулациите разкрили, че континенталната кора на Земята се е формирала под въздействието на двата фактора – натрупване и изстиване на магмата по подобие на тези на Венера и вулканизъм като този на Йо. При това вторият механизъм е “виновен” за около 30% от непокритата с вода литосфера.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com