Учени откриха, че жабите имали суперзрение

Share This:


Шведски учени установиха, че жабите притежават суперзрение и могат да виждат цветно дори и в непрогледен мрак през нощта, пише в. “Дейли мейл”, цитиран от Дарик.
Тяхната изключителна зрителна способност през нощта се определя от специални клетки в ретината на очите им. Това ги прави едни от най-зрящите животни на планетата в условията на пълен мрак. Повечето от гръбначните същества на нашата Земя, включително и хората, имат два вида клетки в ретината на окото, наречени пръчици и конуси.
Конусите ни позволяват да виждаме цветно. Но те се нуждаят от достатъчно светлина, за да различаваме цветове. В условията на мрак щафетата поемат пръчиците, но тогава преминаваме в черно-бял визуален режим.
При жабите окото е устроено по различен начин. В техните клетъчни пръчици има два вида чувствителност.. Това им позволява да продължават да виждат цветно и в най-дълбокия мрак, установи екипът на проф. Алмут Кеблер от университета в Лунд.
Това позволява на тези земноводни да използват специализираното си зрение, за да намерят бързо изход, когато остават в плен на тъмни дупки и бърлоги в условия на пълен мрак. Суперзрението им помага също при откриването на храна и партньор и в най-трудните условия при липса на всякаква светлина.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com