Утвърден е план-приемът за ученици след 7 и 8 клас в област Силистра

Share This:


Утвърден е план-приемът на учениците след 7 и 8 клас в област Силистра, съобщиха от областната администрация в дунавския град. Оттам разказаха, че след представен анализ на ситуацията в областта, е постигнато съгласие в следния формат – прием в 21 паралелки след седми клас с очаквани 537 ученици и прием в 35 паралелки след осми клас с очаквани 869 ученици. В бройките не влизат ученици от единственото спортно училище в областта.
Независимо от споровете между участници в комисията, сред които и представители на работодателски организации, предложението се определя като балансирано и логично, а конфигурацията е реалистична на фона на статистика и сравнения, направени през последните 7 години, утомчняват още от силистренската областна управа.
Приемът тази година е на основата на два нови закона, като седмокласници за последен път ще бъдат приемани по стария закон в децентрализирана форма. Разнообразено е съдържанието на специалностите в професионалните училища.
За пръв път професионална паралелка ще има средното училище в Главиница, в 4 училища ще има по две специалности в една обща паралелка, 5 са новите специалности, два нови профила ще има в Тутракан и в Дулово, 5 са паралелките в сферата на селското стопанство и т.н. Имената на професиите са по новото законодателство.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com