Ускоряване на растежа на световната икономика през тази и следващата година прогнозира МВФ


Тази публикация е прочетена 1275 пъти!

Глобалният икономически растеж се очаква да се ускори през 2017-а и 2018-а година благодарение на повишаващата се активност в нововъзникващите и развитите икономики, се посочва в януарския доклад “Световни икономически перспективи” на Международния валутен фонд, цитиран от БНР.
Базираната във Вашингтон водеща международна институция повиши своите оценки за икономиките на САЩ, Великобритания и Китай през настоящата година, но осъвременените ? прогнози за растежа в световен план остават непроменени спрямо нейния октомврийски доклад.
След повишение с 3,1% през миналата година, МВФ продължава да прогнозира, че глобалният растеж през 2017-а година ще достигне 3,4% и ще се ускори до 3,6% през 2018-а година.
След липсата на жизненост по отношение на растежа през 2016-а година, бизнес активност се очаква да набере скорост през тази и през следващата година, особено що се отнася за силното развитите и развиващи се икономики, посочва МВФ.
Според актуализираните “Световни икономически перспективи”, силно развитите икономики се очаква да нараснат с 1,9% през 2017-а и с 2,0% през 2018-а година, като тези нови прогнози са по-добри съответно с 0,1% и с 0,2% в сравнение с оценките на Фонда от октомври миналата година.
Икономиката на САЩ, която е близо до постигане на пълна заетост и бележи добър отскок спрямо по-бавния растеж, отчете в началото на миналата година, е на път да се разшири с по-добри от очакваното темпо както през тази, така и през следващата година. МВФ вече очаква БВП на САЩ да нарасне с 2,3% през 2017-а при октомврийска оценка за повишение с 2,2% и да се ускори с 2,5% през 2018-а година, което е с 0,4% над прогнозата от преди три месеца.
Въпреки това МВФ предупреди за съществуването на несигурност в нейните прогнози, дължаща се на потенциални промени в политическата позицията на Съединените щати в рамките на идващата администрация на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Поради това в последния доклад се отбелязва, че към момента екипът на МВФ залага на някои краткосрочните фискални стимули и на не чак толкова постепенно нормализиране на паричната политика, провеждана от страна на Фед.
МВФ също така очаква по-висок от предходните прогнози растеж във Великобритания с оглед на по-добро от очакваното потребление на вътрешния пазар в навечерието на проведения през юни 2016-а референдума за напускане на ЕС. Това кара МВФ да прогнозира повишение на британския БВП с 1,5% през настоящата година вместо с 1,1%, според октомврийския доклад. В същото време обаче, Фондът намали прогнозите си за британския растеж през 2018-а година от 1,7% до 1,4 на сто, визирайки продължаващите рискове, свързани с това, че все още остават неуредени въпросите за начина на излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.
МВФ повиши леко и своята прогноза за икономическия растеж на еврозоната през 2017-а година до 1,6% (от 1,5%), запазвайки без промяна своята оценка за повишение на БВП в региона с 1,6% през 2018-а година.
Относно Китай, Фондът очаква нарастване на БВП с 6,5% през тази година при октомврийска оценка за по-скромен растеж с 6,2 на сто, позовавайки се на продължаващата политическа подкрепа за китайската икономика от страна на правителството.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com