Уплашени от протеста, управляващите изтеглиха промените за ТЕЛК

Share This:


6500 души с увреждания подготвят протест в София днес. Ден преди националния протест на хората с увреждания срещу промените в наредбата за ТЕЛК, управляващите се уплашиха и ги оттеглиха. Новината бе съобщена на извънреден брифинг вчера следобед от здравния министър Кирил Ананиев. Решението дошло след разпореждане на премиера Бойко Борисов и среща с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

“По изрично указание на премиера и след среща при него изтегляме промените в правилника и Наредбата за медицинската експертиза”, заяви Ананиев и допълни, че МЗ искало само да въведе справедливост и повече контрол, а да не ощетява хората с увреждания. Само няколко часа по-рано социалният министър Бисер Петков уверяваше хората с увреждания да не се боят от промяната, която често се възприемала като нещо нежелано и плашещо. Неговото изявление бе по повод протестната нота на представителните организации на хората с увреждания във връзка с въвеждането на системата за експертиза на работоспособността. Организациите потвърдиха, че днес излизат на национален протест пред Министерския съвет с настояване за справедлива реформа. Очакват се над 6500 души от цялата страна. 

ДУМА припомня, че промените за реформа на медицинската експертиза бяха публикувани за обществено обсъждане от МЗ преди няколко седмици. Според предвижданите изменения бе само едно водещо заболяване да бъде включено в решението на медицинската експертиза. Така на практика придружаващите заболявания няма да бъдат обхванати от комплексна грижа.

Д-р Боряна Холевич обясни вчера, че ако човек е с тежка форма на диабет, довела до ампутация на крак, той ще бъде оценен само по водещото заболяване диабет и ще получи 80% неработоспособност, но няма да може да бъде направена оценка на ампутацията на крака и човекът няма да получи необходимия му личен асистент. С предвижданите нормативни промени около 35%, или между 80 и 100 хиляди инвалиди, щяха да излязат от категорията лица с трайни увреждания и ще бъдат понижени от първа във втора категория. 350 000 души са на срочен ТЕЛК, около 80% имат второ и трето заболяване.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com