Уникалният случай на мъж, оцелял в ужасна трагедия и поставил началото на съвременната неврология

Share This:


Днес почти всеки знае, че различните области в мозъка са отговорни за различни аспекти от човешкото поведение, но в миналото това не е било известно на хората. Вече се знае, че човешкият мозък може да създава структури в 11 измерения
През XIX в. учените все още опитвали да разберат за какво точно служи една от най-сложните структури, познати на хората – човешкият мозък.

През 1848 г. обаче един нещастен случай преобръща всички представи на човечеството и науката за мозъка.

На 13 септември 1848 г. железопътният работник Финиъс Гейдж /На снимката долу – с лоста, който пробил черепа и мозъка му/ използвал експлозиви, за да разчисти скали, пречещи на изграждането на нова железопътна линия в Кавендиш, Вермонт, САЩ. На пръв поглед работата на Гейдж не била сложна – трябвало да направи дупка в скалите, да я напълни с експлозиви, да я запуши с метален лост и да я покрие с пясък. При запълването на дупката обаче металът се ударил в камък и създал искра, която активирала експлозивите. В този момент работникът тъкмо се бил обърнал към своите хора. Така метален лост с дължина 1 м, дебелина 3,2 см и тегло 6 кг, изхвърча и се забива директно в главата на Финиъс. Лостът пробожда лявата буза на мъжа, преминава през очната кухина и излиза в горната част на черепа му. За изненада на всички мъжът не само оцелява, но и не губи съзнание дори за минута. Отива сам при лекаря и е достатъчно адекватен, че дори се шегува: „Ето ви достатъчно работа, която да ви поддържа зает“.

Д-р Мартин Харлоу се грижи за Гейдж в продължение на месеци

Мъжът остава с едно око и се променя драстично като личност, а лекарят следи и внимателно описва състоянието му. Хората, които го познавали отпреди, потвърждавали, че „това вече не е Гейдж“. Настроението му е променливо, понякога е много груб и често псува”, пише Харлоу в презентация за Медицинското дружество в Масачузетс. Мозъчната травма променя Финиъс Гейдж по начин, който до момента науката не е наблюдавала.

Началото на истинската неврология

„Ако става въпрос за истинската неврология и връзката между структурното увреждане на мозъка и промените в поведението, това е началото“, казва харвардският невролог Алън Ропър пред National Public Radio.
Случаят на Гейдж се превръща в перфектен пример за изучаване на промените в човешкото поведение вследствие на мозъчна травма.

След експлозията невролозите десетки пъти се връщат към съдбоносния ден,

за да анализират случилото се всеки път с все по-нови технологии и методи. През 40-те години на ХХ в. невролог успява точно да илюстрира черепа на мъжа и да посочи пътя, по който е минал металният лост.
През 80-те друг невролог прави същото нещо със сканиране на черепа на Гейдж, през 90-те е осъществена възстановка с 3D компютърни модели, а през 2012 г. науката и технологията се комбинират в компютърна и магнитно-резонансна томография и описват точните връзки в мозъка, които са били разкъсани.

Гейдж живее още 12 години след нещастния случай

и дори успява да си възвърне нормалното поведение почти напълно. През 1860 г. обаче мъжът внезапно получава пристъп, за който се предполага, че е свързан с травмата, и умира.
И въпреки че не е сред живите вече повече от век и половина, уникалният случай на Финиъс Гейдж продължава да се изучава и разглежда и до днес, превръщайки го в най-известния пациент в историята на неврологията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com