УВОЛНЕНИ СА ДВАМА ОТ ШЕФОВЕТЕ НА БДЖ – ФИНАНСОВИ ЗАГУБИ, СЪМНИТЕЛНИ СДЕЛКИ, МРЪСНИ ВАГОНИ, ЗАКЪСНЯВАЩИ ВЛАКОВЕ

Share This:


За тежки нарушения и злоупотреби с милиони по обществени поръчки, от днес са уволнени двама директори на БДЖ. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров освободи от длъжност Григори Григоров, председател на Съвета на директорите и Никола Василев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Сред мотивите е и влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г.

От началото на годината са реализирани 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози, а силно влошеното състояние на подвижния състав и лошата организация при товарните превози, са довели до отлив на товародателите.

Резултатите от назначените два одита по отношение на две проведени процедури по реда на ЗОП от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, които са за ремонт на вагони и за охрана, показват нередности и административни нарушения. Проверките на цялостната документацията също така отчитат наличие на неверни информации и необосновани действия за провеждане на открити процедури.

Нарушения има и по отношение на целесъобразността и прозрачността на проведените поръчки.

Освен закъсненията и окаяното състояние на вагоните, като недопустими се приемат и силно занижената хигиена във влаковете, която прави услугата превоз на хора силно некачествена.

В „БДЖ – Товарни превози“ се отчита – загуба на основни клиенти, непогасени задължения към Национална компания „Железопътна инфраструктура, както и неизпълнение на ремонтни програми, коментират мотивите си от Министерството на транспорта.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com