Увеличават песниите от 1 юли тази година с 2,4 на сто

Share This:


Увеличаване на пенсиите от 1 юли с 2,4 на сто прие парламентът, след като гласува на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. Въпреки очакванията текстовете да не минат в пленарната зала, тъй като БСП, ДПС, АБВ и Патриотичният фронт са против тях, все пак основно ГЕРБ и Реформаторският блок събраха достатъчно гласове, за да може бюджетът на НОИ да бъде одобрен.
Ако между първо и второ четене не настъпят сериозни промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване, от догодина ще има нарастване на възрастта за пенсиониране с два месеца. Заложено е и увеличение на осигурителната вноска. Най-спорните текстове са за размера на минималната пенсия, а от Патриотичния фронт настояват тя да стане 300 лева.
“Ако сравним управлението на ГЕРБ с тройната коалиция, имаме ръст с 36 процента на пенсиите. Да, никога не е достатъчно, да, пенсиите в България са ниски, доходите на хората са ниски, затова социалната система подпомага най-бедните, подпомага ги с възможности на европейските ресурси, с множество социални услуги, с осигуряване на услуги в домашна среда”, коментира социалният министър в оставка Зорница Русинова. Тя подчерта, че доходите в България се увеличават.
Средният осигурителен доход за 2017 година, също се прогнозира да се надхвърли с около 40 лева, тоест 809 лева. Поетапно гарантираното увеличаване на пенсии и реформата, която беше стартирана през 2015 година категорично може да покаже стабилност на системата, обясни министърът.
Максималният осигурителен доход се запазва в размер на 2600 лева, с което и таванът на пенсиите – 910 лева. Ако текстовете бъдат приети на второ четене в този вид, ще са дадат повече права на осиновителите и ще бъдат осигурени допълнителни средства за децата с увреждания.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com