Тържество за 40-ата година на община Кайнарджа


Тази публикация е прочетена 363 пъти!

Навръх празника на община Кайнарджа – Димитровден, когато се чества и 40-ата година на общината, бе открита плоча, дар от далечна Олшанка – Кировоградска област в Република Украйна, свързана с тръгването от Добруджа на преселници през 1773 г., година преди подписването на мирния договор в Кайнарджа между две воювали в продължение на години империи – Руската и Османската.

В ритуала по покана на ОбС Кайнарджа с председател Ивайло Петков и на кмета на общината Любен Сивев участваха представители на дарителите, а от гостите – Стоян Бонев – заместник-областен управител, д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, и др.

Поднесени бяха венци и цветя в церемония, подобна на тази пред паметника на загиналите във войните през първата половина на 20-ия век.

Преди това бе тържеството в салона на НЧ “Отец Паисий”, в което Дафинка Станева – новоизбран почетен гражданин на общината, прочете обстоен доклад, представящ развитието на община Кайнарджа през последните 4 десетилетия. С плакети бяха наградени двама от предишните кметове на общината – Васил Илиев – кмет в края на 890-те и в началото на 90-те години, и Тодор Петков – кмет през седемдесетте години на миналия век; същият плакет ще бъде пратен и на Илия Тонев – кмет в други по-близки във времето периоди.

Поздравителна програма от самодейци на НЧ “От. Паисий” и на ОУ “Черноризец Храбър”. Гостите от Украйна разгледаха експозицията с портрети на 18 кметове на Кайнарджа от 1944 г. насам; Туристическия посетителски център, в който има етнографски кът, както и паметниците край историческата Кючуккайнарджанска чешма, където е подписан мирен договор между Руската и Османската империя през 1173 г., благодарение на който близо 2,5 века по-късно Кайнарджа е част от европейска Мрежа на мира.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com