Тръмп: “Едва ли има по-успешен от мен”

Share This:


Навред успехи, но за жалост медиите не ги отразявали: такава е равносметката на Тръмп за първите седмици от неговото управление. Правителството му работело като “добре смазана машина”, а за несполуките бил виновен Обама, коментира “Дойче веле”.
Американският президент Доналд Тръмп направи изцяло положителна равносметка за първите си четири седмици в Белия дом – оценка, която диаметрално се различава от масивната критика срещу управлението му. Защото, според неговите противници, президентът е стартирал много зле. Той самият обаче подчертава, че изпълнява всичките си предизборни обещания. Едва ли има друг президент в американската история, който да е постигнал толкова много успехи за толкова кратко време, каза Тръмп пред медиите във Вашингтон. Като президент той получавал подкрепа от всички посоки, а в трудовия свят царял оптимизъм, добави Тръмп на пресконференцията, продължила 80 минути.
И още: неговата администрация се намирала в състояние, обратно на хаоса: „Това правителство работи като една добре смазана машина”, каза президентът и обвини демократите за това, че част от екипа му още не е одобрена. „Наследих хаос – у дома и в чужбина”, обясни Тръмп и добави, че неговата мисия сега е да поправи повредената система. „Не аз разделих тази страна”, заяви президентът с допълнението, че нацията е била разделена още преди той самият да встъпи в длъжност. „Страната ни каскадно губи работни места, Близкият изток е катастрофа”, каза още Тръмп. Положението в Северна Корея също показвало колко тежко бреме е наследил.

“Този човек е луд”

И този път Доналд Тръмп не пропусна да кръстоса шпаги с медиите. Той ги атакува фронтално със съобщението, че се обръща директно към американския народ, понеже медиите не желаели да пишат истината и премълчавали успехите на неговата администрация. Според него медиите вече “изцяло са извън контрол”.
Реакциите не закъсняха: медии по цял свят изразиха възмущението си от изявленията на Тръмп. “Този човек е луд. Напълно луд”, заяви в ефир Шепърд Смит, който е водещ в консервативния телевизионен канал “Fox News”. Тази реакция изненада мнозина, тъй като каналът е смятан за близък до Тръмп.
Смит далеч не е единственият журналист, който критикува остро американския президент. Германският “Ди Велт” нарече изявленията на Тръмп “шокиращи”, а британският “Гардиън” написа, че изявата му можеше да бъде смешна, ако не беше толкова страшна. Още по-далеч отива германският “Шпигел”: изданието се притеснява за психическото здраве на американския президент.
По време на въпросната пресконференция Тръмп направи още едно многозначително съобщение: след като съдът спря декрета му, забраняващ влизането в САЩ на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население, президентът оповести, че идната седмица ще издаде ново разпореждане по въпроса – защото трябвало да защитава американския народ. А по повод оставката на съветника по националната сигурност Майкъл Флин Тръмп съобщи, че лично го помолил да я подаде – независимо от това, че в действията му нямало нищо нередно. Решаващо в случая било обстоятелството, че Флин не бил споделил с вицепрезидента Майк Пенс цялата истина за разговорите си с руския посланик по въпроса за санкциите. Самият Тръмп продължавал високо да цени Флин: „Майк си свърши работата, звънеше по телефона на различни страни и на своите колеги”.

“Аз си нямам работа с Русия”

Обвиненията, че хора от екипа му са поддържали постоянен контакт с Русия по време на предизборната кампания, били „фалшиви новини”, каза още Тръмп. Според него подобни твърдения имали за цел да отклонят вниманието от поражението на демократите. Но президентът така и не отговори ясно на въпроса дали наистина неговите хора са поддържали контакт с Русия.
„Аз си нямам работа с Русия”, заяви Тръмп, но малко по-късно каза, че е добре да се разбираш с Русия. Според него отрицателните публикации по въпроса блокирали такова разбирателство. Тръмп осъди и незаконното изтичане на информация от Белия дом. Той бил шокиран, че поверителни информации от негови телефонни разговори с Мексико и Австралия попаднали в медиите. „Изтичането на информация е истинско, но новините са фалшиви”, каза Тръмп по този повод.
Президентът оповести още, че за министър на труда издига Александър Акоста. Той е специалист по трудово право, бивш прокурор и настоящ преподавател в университета във Флорида. Ако кандидатурата му бъде одобрена от Сената, Акоста ще бъде първият министър в кабинета на Тръмп, който е от латиноамерикански произход. До издигането на Акоста се стигна, след като Андрю Пъздър оттегли кандидатурата си за поста.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com