Тръмп: “Едва ли има по-успешен от мен”


Тази публикация е прочетена 1361 пъти!

Навред успехи, но за жалост медиите не ги отразявали: такава е равносметката на Тръмп за първите седмици от неговото управление. Правителството му работело като “добре смазана машина”, а за несполуките бил виновен Обама, коментира “Дойче веле”.
Американският президент Доналд Тръмп направи изцяло положителна равносметка за първите си четири седмици в Белия дом – оценка, която диаметрално се различава от масивната критика срещу управлението му. Защото, според неговите противници, президентът е стартирал много зле. Той самият обаче подчертава, че изпълнява всичките си предизборни обещания. Едва ли има друг президент в американската история, който да е постигнал толкова много успехи за толкова кратко време, каза Тръмп пред медиите във Вашингтон. Като президент той получавал подкрепа от всички посоки, а в трудовия свят царял оптимизъм, добави Тръмп на пресконференцията, продължила 80 минути.
И още: неговата администрация се намирала в състояние, обратно на хаоса: „Това правителство работи като една добре смазана машина”, каза президентът и обвини демократите за това, че част от екипа му още не е одобрена. „Наследих хаос – у дома и в чужбина”, обясни Тръмп и добави, че неговата мисия сега е да поправи повредената система. „Не аз разделих тази страна”, заяви президентът с допълнението, че нацията е била разделена още преди той самият да встъпи в длъжност. „Страната ни каскадно губи работни места, Близкият изток е катастрофа”, каза още Тръмп. Положението в Северна Корея също показвало колко тежко бреме е наследил.

“Този човек е луд”

И този път Доналд Тръмп не пропусна да кръстоса шпаги с медиите. Той ги атакува фронтално със съобщението, че се обръща директно към американския народ, понеже медиите не желаели да пишат истината и премълчавали успехите на неговата администрация. Според него медиите вече “изцяло са извън контрол”.
Реакциите не закъсняха: медии по цял свят изразиха възмущението си от изявленията на Тръмп. “Този човек е луд. Напълно луд”, заяви в ефир Шепърд Смит, който е водещ в консервативния телевизионен канал “Fox News”. Тази реакция изненада мнозина, тъй като каналът е смятан за близък до Тръмп.
Смит далеч не е единственият журналист, който критикува остро американския президент. Германският “Ди Велт” нарече изявленията на Тръмп “шокиращи”, а британският “Гардиън” написа, че изявата му можеше да бъде смешна, ако не беше толкова страшна. Още по-далеч отива германският “Шпигел”: изданието се притеснява за психическото здраве на американския президент.
По време на въпросната пресконференция Тръмп направи още едно многозначително съобщение: след като съдът спря декрета му, забраняващ влизането в САЩ на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население, президентът оповести, че идната седмица ще издаде ново разпореждане по въпроса – защото трябвало да защитава американския народ. А по повод оставката на съветника по националната сигурност Майкъл Флин Тръмп съобщи, че лично го помолил да я подаде – независимо от това, че в действията му нямало нищо нередно. Решаващо в случая било обстоятелството, че Флин не бил споделил с вицепрезидента Майк Пенс цялата истина за разговорите си с руския посланик по въпроса за санкциите. Самият Тръмп продължавал високо да цени Флин: „Майк си свърши работата, звънеше по телефона на различни страни и на своите колеги”.

“Аз си нямам работа с Русия”

Обвиненията, че хора от екипа му са поддържали постоянен контакт с Русия по време на предизборната кампания, били „фалшиви новини”, каза още Тръмп. Според него подобни твърдения имали за цел да отклонят вниманието от поражението на демократите. Но президентът така и не отговори ясно на въпроса дали наистина неговите хора са поддържали контакт с Русия.
„Аз си нямам работа с Русия”, заяви Тръмп, но малко по-късно каза, че е добре да се разбираш с Русия. Според него отрицателните публикации по въпроса блокирали такова разбирателство. Тръмп осъди и незаконното изтичане на информация от Белия дом. Той бил шокиран, че поверителни информации от негови телефонни разговори с Мексико и Австралия попаднали в медиите. „Изтичането на информация е истинско, но новините са фалшиви”, каза Тръмп по този повод.
Президентът оповести още, че за министър на труда издига Александър Акоста. Той е специалист по трудово право, бивш прокурор и настоящ преподавател в университета във Флорида. Ако кандидатурата му бъде одобрена от Сената, Акоста ще бъде първият министър в кабинета на Тръмп, който е от латиноамерикански произход. До издигането на Акоста се стигна, след като Андрю Пъздър оттегли кандидатурата си за поста.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com