Трифонзарезански размисли и съвети от Марин Минев-Джона: От безделие пият глупаците, умните намират повод!

Share This:


Марин Минев-Джона
Марин Минев-Джона

Многовековната интимна близост между човека и алкохола е оставила множество по-вече или по-малко проникновени описания на махмурлука.Някои наблягат на медицинските обяснения,други анализират особенното чувство за виновност,което обзема всеки попрекалил след бурна нощ с изгубени в алкохолно опиянение мигове,а понякога и часове,сред които проблясват само откъслечни спомени.Каквато и белетристика да ражда пиянството,махмурлукът е едно съвършенно безплодно състояние на ума,което е добре да се избягва дори и около големия и дългоочакван празник Трифон Зарезан.
Два са проблемите на попийващите люде.Първият не е ,както хората без достатъчно опит биха си помислили „основното напиване”.То не е трудно нещо. „Мъж,който е намислил да се напие и жена,която е решила да тръгне по чуждо са стихия-нищо не може да ги спре”Та първият проблем не е напиването,а допиването.И тъкмо тук стават грешките – не винаги се следва златното правило,че всяко следващо питие трябва да е по-качествено от предходните,и мезетата да се появяват на масата едно след друго според сезона.Когато преди години в къщи идваха почерпели си се гости,дядо ми казваше на баба да налее от най-хубавото вино,защото : „ Где да ги знам какво са пили до сега,не съм ги гледал”. От лошо пиене може да се умре,алкохолът не е шега работа. Вторият проблем е изтрезняването. Световната алкохолна общественост е измислила множество начини за борба с махмурлука – един от друг по-ефикасни. Но никой не може като с магичска пръчка да снеме болката от малкия мозък,да върне бодрото ни настроение с което сме посегнали към първата чаша. Най-честите препоръчани мерки са разпределени в три групи-преди,по време и след пиене.
Ако човек си знае,че го чака тежка вечер с обилна почерпка,добре е да си помогне на организма с няколко предварителни стъпки.Някои препоръчват да се хапне нещо мазно-сланина или лъжица олио или зехтин.Това забавя абсорбирането на алкохола в стомаха. Но-най главното е ,че трябва да се пие бавно,с удоволствие и настроение и то само един вид алкохол – за предпочитане е хубаво вино.Съчетаването на всяка глътка с с подходящо мезе не само доставя наслада,но предпазва от сутрешни страдания.Комбинирането на различни концентрати с вино и бира е неизбежния път към махмурлука.Особенно ако лекомислено сте добавили и някакъв коняк или ликьор за капак. Пази Боже! Но най-важното е да се пие с добро настроение! Доказано е още,че танцуващите по-рядко страдат от махмурлук,за разлика от онези,които предпочитат да прекарат вечерта седнали на масата с чаша питие в ръка.
Дойде време и да помислим иза втория проблем на попийващите – изтрезняването.Някой привантивни мерки преди сън,след дълъг алкохолен маратон,също могат да облекчат сутрешните страдания.Един аспирин или мултивитамин ще направят събуждането ви по-леко.Хапче алказелцер ще помогне на стомаха ви да прости ужасните изпитания,на които сте подложили.Когато човек се събуди с явен махмурлук,най-добре да не става веднага,а първо с пръстите на ръцете да си направи енергичен масаж на главата,челото,лицето и ушите.Един душ с последователна смяна на топла със студена вода би подействал освежаващо. Но най-сигурни са кулинарните чалъми.Те са много и различни на брой,но най-разпространени сред нашего брата са „ бюльон трезве” и шкембе чорбата.Незаменимият „бюльон трезве”-зелевата чорба е сигурен начин за премахване на сутрешния махмурлук.Особено,ако е поръсен с червен пипер,няколко капки олио,размесен с нарязън праз или стар лук.Може да се прибави и едно нарязано чушле-припечено на котлон и натрошено в чорбата.По куражлиите слагат и семето на чушлето. Най-вкусна шкембе чорба става от телешко шкембе,чакар,че може да се приготви и от свинско или агнешко такова.Поднасяме я гореща със счукан чесън,смесен със сол и оцет.И ако към нея притурим една бира сме готови за нови подвизи.
По професионализъм в пиенето само руснаците могат да ни бият.Техни са и най-хубавите вицове за пиянки. „ Потерял,потерял..” шепнел заровен в калта руснак.Случаен минувач решил да му помогне и клекнал до него: „Ну,что потерял?”-запитал той,та да знае какво да търси.”Равновесие”-със сетни сили отговорил пиянката.
Ама и българин да ти разкаже истинска случка,еша си няма.И в повечето случаи тя е бледо отражение на действителността. „ Пияният и Господ го пази”- е крилата фраза,която никой друг,освен български мозък не би могъл да измисли.Като доказателство привеждам пример с известен силистренски бохем,който се прибрал по никое време и силичките му свършили токе пред родния праг.Гътнал се човека секунда след като отворил входната врата .И така си останал – краката вътре,главата отвън.Завалял сняг,затрупал морното му тяло.Стопанката му се спънала сутринта в останките му и тутакси завила на умряло.Нищо подобно-дори и пневмония не пипнал човекът и след една зелева чорба бил готов за нови подвизи…
Нормалният човек след препиване изпитва отвръщение само при мисълта за глътка алкохол.Ако махмурлукът неумолимо ви тласка към сто грама „ за изправяне на снагата”,както се оправдават някои,значи сте пред прага на алкохолна зависимост и е добре да внимавате!!!

Изпитал махмурлука върху себе си – Марин Минев


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com