Томина неделя и кой е Тома неверни?

Share This:


Неделята след Възкресение Христово се нарича Антипасха или Томина неделя, тоест неделята, посветена на св. апостол Тома. Той е един от дванадесетте ученици, които били най-близки до Иисус Христос.

Сигурно сте чували за Тома Неверни, от къде идва това име? Точно за свети апостол Тома става дума. Ето историята, потвърдена в Евангелието. След Своето възкресение Иисус Христос се явил на учениците, но апостол Тома не бил сред тях. Като го срещнали апостолите му казали: “Видяхме Господа”, но той не искал да им повярва. И казал: “Ако не видя на ръцете Му, раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам”. След осем дни апостолите отново се били събрали, а заедно с тях бил и Тома. Тогава Иисус Христос им се явил отново и се обърнал към апостол Тома с думите: “Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали”.

Апостол Тома видял раните на Спасителя и докоснал раната в ребрата му и рекъл: “Господ мой и Бог мой!”. Така неверието на Тома се превърнало в силна и истинска вяра.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com