Тийнейджъри предпочитат да общуват със съобщения

Share This:


Американските тийнейджъри предпочитат да общуват с есемеси, вместо да се срещат или да говорят по телефона. Това показват резултатите от изследване на независимата организация “Комън сенс медиа”, цитирани от АФП. 36% от анкетираните признават, че предпочитат да общуват със съобщения, а 32 на сто – лично. 16% залагат на социалните мрежи, 10 на сто – на видеоразговорите и само 5% – на общуването по телефона. Очевидно е, че децата – представители на електронното поколение, са силно привързани към устройствата си – смартфони, таблети, други цифрови технологии.

Тенденцията е ясно различима: при предишното изследване през 2012 г. все още водещи са били личните срещи (49 на сто), следвани от есемесите. За същия период между двете проучвания процентът на тийнейджърите, притежаващи смартфон, се е увеличил от 41 на 89%.

Половината от анкетираните деца, които били на възраст от 13 до 17 години, признали, че изпращат есемес поне веднъж на час, други 32% го правят постоянно.

Социалните мрежи пък са част от живота на 81% от анкетираните и са “изключително важни” или “много важни” за 32 на сто от тях. Около 70 на сто от тийнейджърите влизат повече от веднъж дневно в социална мрежа, като през 2012 г. този процент е бил 34.

Откакто светът на децата се свива до екрана на смартфона им, специалистите все по-често говорят за нова диагноза, наречена вирус на цифровото слабоумие.

Още през 2007 г. учени установяват, че все повече подрастващи страдат от разстройство на вниманието, загуба на памет, липса на самоконтрол. Изследвания доказват промени в мозъка им, характерни за ранен стадий на деменция (слабоумие), които обикновено се развиват в старческа възраст.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com