Театърът в Силистра представя постановката “ОТ БЕСИЛОТО КЪМ БЕЗСМЪРТИЕТО” по повод годишнина от Априлското въстание

Share This:


Спектакълът “ОТ БЕСИЛОТО КЪМ БЕЗСМЪРТИЕТО” (ЗА ЛЕВСКИ И СВОБОДАТА) на Драматично-куклен театър Силистра, ще се играе на 20 април от 19,00 ч. по случай годишнината от Априлското възстание, което избухва преждевременно на 20 април 1876 г.

Постановката е драматургична композиция от СТЕФАН СТАЙЧЕВ

Стефан Стайчев: Вече поколения наред изразяват по един или друг начин благодарността си на всички онези, които ни подариха свободата с цената на собствената си кръв. Но за да ги има руските освободители и шипченските опълченци, трябваше да ги има и Априлското въстание от 1876 – та, трябваше да ги има и четите на Караджата и Ботев, и най – вече организираното революционно движение, трябваше да го има Васил Левски.                                  

Ние, творците и служителите на Силистренския театър, решихме да центрираме своя нравствен ангажимент именно около личността на най- светлата фигура новата българска история – тази на Апостола! Левски никога не е бил история. Никога не е бил минало. Не е бил дори наше настояще! Това не е парадокс. Роден да живее задължително в по-сетния ден на своето време, той се обезсмъртява в бъдещето – затова и днес неговите идеи са неотменни цели за сегашните, за живите.                               

Златина Станева: Използвайки автентични документи по процеса, воден от Тевфик Бей, авторът и режисьор на театралната творба Стефан Стайчев, създава по неповторим начин доста интересни и не толкова известни за широката публика  факти и събития. Тематиката е достъпна за всички възрастови групи и безспорно обогатява историческите  познания на учащите се.

 

Участват: Михаил Незалзов, Елена Кешишева, Петър Чапкънов,

Кирил Стаменов , Станислав Георгиев,  Мирослав Петров

 

Цената на билет е 6 лв., за ученици и пенсионери – 4 лв.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com