Тази нощ преминахме към лятното часово време


Тази публикация е прочетена 875 пъти!

България премина към лятното часово време, тази нощ стрелките на часовника се преместиха с един час напред. То ще остане в сила до 28 октомври, когато ще върнем стрелките на часовниците обратно към зимното часово време.
За първи път у нас лятното часово време се въвежда през 1979 г., а за първи път в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент (ЕП).
Смяната между лятно и зимно време обаче няма да отпадне скоро. През 2017-а парламентът гласува резолюция, с която призовава Европейската комисия да проучи и оцени ефектите от местенето на часовниковата стрелка както върху здравето, така и върху енергийната ефективност. Радетелите на премахването на смяната на времето приведоха данни, според които тя води до увеличаване на инфарктите, пътните произшествия и вредните емисии, влошена концентрация на учениците и по-нисък млеконадой. Защитниците на смяната на времето пък изтъкват, че тя осигурява един час повече дневна светлина, което носи директни ползи за здравето, а наред с това и повече време за отдих и спорт след работа. Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментират психолози. Влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане. По думите им организмът сам ни показва темпа, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време.
Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал” през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад – или обратно на 3.00 ч.
119 държави местят стрелките на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят – Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com