С 4 на сто са поскъпнали млечните продукти през 2018 година

Share This:


Средните цени на дребно на млечните продукти у нас са се увеличили през 2018 година, като скокът е между 2 и 4 процента. Най-голямо е поскъпването на киселото мляко и изварата, достигайки съответно 2,2 лв./кг и 4,4 лв./кг, посочват анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика при БАН. Увеличението на цените се дължи основно на по-голямо нарастване на ниския ценови сегмент от млечните продукти, където увеличението е с 8-10 на сто. 

Предвижданията на анализаторите са цените на суровото мляко през зимните месеци да нарастват заради по-слабото предлагане и по-високите разходи. Очаква се този тренд да смени посоката си след пролетта. Предвижданията са цените на млякото до средата на 2019 г. и у нас и в световен мащаб да не претърпят чувствително изменение, като посоката на движение ще бъде по-скоро надолу.

Сериозно намаление има при цената на кравето масло в Европа – със 7% за месец, а на годишна база спадът в цената му е с 12%. У нас се наблюдава забавяне в спада, което се дължи на липсата на достатъчно алтернативно предлагане.  
Развитието на пазара на мляко до голяма степен през следващата година ще се определя от тенденциите на световната икономика и потребление, но и от цените на фуражите, като промените при тях ще предопределят последващите изменения.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com