С 2,50 лв. ще поскъпнат бездимните цигари с новия акциз

Share This:


ГЕРБ забелязаха 15 млн. лв. пропуснати приходи от косвения данък от началото на годината. С вдигането на акциза бездимните цигари ще поскъпнат най-много с 2,50 лв., което прави 8, а не 10 лв. за кутия със стикове, обяви вчера председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ. Както вече стана известно, управляващите от ГЕРБ готвят поскъпване на бездимните цигари, които придобиха популярност у нас през последните месеци. Наблюдатели пък заподозряха лобистки натиск от страна на производителите на конвенционални тютюневи изделия.

Българският бюджет е загубил от началото на годината около 15 млн. лева заради неправилното облагане на бездимните цигари, заяви пред БТВ и БНТ Стоянова. “Ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5,50 лв., 3,50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите цигари при цена 5,50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. лева с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв.”, обясни Стоянова. “Тяхното разпространение е за сметка на бюджета”, каза тя. Стоянова обясни планираното вдигане на акциза по средата на годината с това, че депутатите ненавреме са оценили голямото търсене на новия тип цигари. 

“Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари-май 2018 г. имаме ръст над 50% спрямо този период миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1,4%”, заяви Стоянова. Според нея България е единствената страна в ЕС, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави. “Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г., да има обща директива и общ подход за облагането им”, обясни Стоянова. Според нея и Министерството на здравеопазването трябва да се включи в дебата, защото бездимните цигари в момента не са забранени за ползване на закрити обществени места.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com