Съдът в Силистра осъди и глоби турски гражданин заради ремонт на “Куршумлу джамия”. Негов ортак също с присъда и глоба

Share This:


Тази публикация е прочетена 3594 пъти!

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Силистра, с която турският гражданин Али Я. бе предаден на съд за незаконен ремонт на фасадата на „Куршумлу джамия“, днес състав на Окръжния съд в дунавския град произнесе осъдителна присъда от 2 години и 6 месеца с петгодишен изпитателен срок за подсъдимия и глоба от 8000 лева. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Оттам поясниха, че заради неявяването му, въпреки че е бил редовно призован чрез Министерството на правосъдието с посочени две дати, делото срещу него се е гледало при условията на задочното производство. Взетата парична гаранция от 5000 лева е отнета в полза на държавата.
Турският гражданин Али Я. извършил незаконния ремонт на фасадата на паметника на културата „Куршумлу джамия“ в Силистра, през есента на 2015 година. В периода от 28 октомври до 9 ноември, 2015 г., без необходимото разрешение Али наел работници без квалификация. С мраморен прах, каменно брашно и бял цимент те запълнили образуваните каверни по стените на джамията. Така унищожили безвъзвратно оригинален каменен градеж.
Присъдата на Силистренския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна. Днес там бе даден ход и на втори подсъдим по ремонта на джамията – паметник на културата с национално значение. Това е 39-годишният Бюрхан Сюлейман от Дулово, който обжалва присъдата на Силистренския окръжен съд, признал го за виновен с присъда 2 години лишаване от свобода и 5-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева.
Въззивната инстанция ще се произнесе в законния 30-дневен срок, допълват от варненската Апелативна прокуратура.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com