Съветниците приеха бюджета на Община Силистра за тази година. Декларация на БСП


Тази публикация е прочетена 1868 пъти!

С 30 гласа “за”, един “против” и един “въздържал се” съветниците в Силистра приеха на редовна сесия новия бюджет на общината за 2018 година.
През следващите 12 месеца Община Силистра ще разполага с 36 163 083 лева, като над 15 милиона ще са средствата, очаквани от местни дейности, а държавната субсидия ще е над 20 милиона лева.
В началото председателят на местната комисия по финанси Милен Пенчев определи проектобюджета като максимално рационален и достатъчно предпазлив, а след него опозицията от БСП в лицето на нейния председател Георги Кирилов прочете позиция:

ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП, ПРОЧЕТЕНА ОТ ГЕОРГИ КИРИЛОВ:

Позицията по Бюджета за 2018г. на съветниците от БСП е израз на разбирането ни, че бюджетът трябва да задава перспективата и визията за икономическото и социалното развитие на общината, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.За съжаление обаче перспективата за развитие е слаба и незадоволителна. В Бюджет 2018 не намираме решение запривличане на чужди инвестиции, доходи и условия на живот, образование и култура.
Този бюджет е направен единствено за да подкрепи инвестиционната политика на Общината, която ще генерира допълнително общински дълг формиран от банкови заеми.
Ние считаме, че днес е изключително важно успоредно с инвестиционната политика, в условията на демографска криза, местната власт да подкрепи родителите в грижите за децата и образованието. Да подкрепи съществуването на Силистренския театър. Да се погрижи за архитектурното и културно наследство. Да се погрижи за повишаване на доходите на населението. Да е безпристрастна при разпределянето на капиталовите разходи за всички населени места в Общината.
Ще подкрепим единствено решения свързани с преодоляване на негативната тенденция викономическо и социално развитие на Силистра, каквито в предложения бюджет не откриваме.

Георги Кирилов, Лазар Лазаров – общински съветници от БСП

В отговор на Георги Кирилов зам. кметът по финанси и икономика Мирослав Тодоров обясни, че финансовата рамка е съобразена с всички потребностите на общината. „Финансовата рамка е съобразена с потребностите на общината, освен това не се предвижда увеличение на местните данъци и такси“, заяви Тодоров.”Въпреки рамката, която предлагаме с намалени приходи, разходите в основните функции – образование, социално осигуряване и здравеопазване, са увеличени”, посочи той.
След края на гласуването кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов благодари на съветниците, че са приели бюджета такъв, какъвто е предложен и заяви, че и през тази година приоритетите на общинската администрация ще са ремонти на всички видове учебни заведения, асфалтиране на улици, ремонт на спортната зала “Дръстър” и др.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com