Строителни предприемачи протестираха в Силистра за неизплатени над милион лева по водния цикъл

Share This:


Строителни предприемачи от страната направиха мирен протест днес пред сградата на общината в Силистра, заради неизплатени около 1 250 000 лева. Парите са дължими за извършени строителни работи по водния цикъл на града.
Те обвиняват няколко големи фирми, които са ги наели като подизпълнители за доизграждане на канализационната мрежа и частична реконструкция на водопроводната мрежа на Силистра. Проектът е по Оперативната програма „Околна среда”.
16 малки строителни фирми не са получили парите си за работата по водния цикъл и според техните ръководители става дума за измама с европейски средства. Те са уведомили различни институции, сред които главната дирекция “Борба с организираната престъпност”, ДАНС, Окръжната прокуратура в Силистра, председателят на Народното събрание, министър-председателя, Министерството на околната среда и водите и др.
Все още няма реакция от компетентните органи, споделиха протестиращите. Жалбата е изпратена и до „други институции извън територията на България”, протестиращите посочиха и генерална дирекция „Околна среда” в ЕС и ОЛАФ. Собствениците на строителните фирми твърдят, че има много нарушения по процедурите за изпълнението на проекта, чиято стойност надхвърля 70 милиона лева.
По думите им, в рамките на следващата седмица протестиращите фирми ще наемат адвокат, който ще сезира Европейската комисия и Брюксел, както и ще заведе съдебно дело.
Междувременно от общината в крайдунавския град съобщиха, че са разплатили всичките 72 млн. лв. разходи за мегапроекта. В кметството не са наясно, дали компанията контрактор е наемала подизпълнители и има ли тя неуредени финансови отношения с други фирми.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com