Страните от ЕС не се споразумяха за създаване на Европейска прокуратура за разследване на злоупотреби по еврофондовете

Share This:


Правителствата на страните от ЕС окончателно не успяха да се споразумеят за създаването на Европейска прокуратура. Вето на проекта наложи Швеция, съобщава БНР. На заседание по общи въпроси на министрите от ЕС стана ясно, че планът за централизирано разследване на измамите с еврофондове не събира консенсус и въпросът ще трябва отново да се обсъди на най-високо ниво от лидерите на съюза.
След повече от 3 години преговори ЕС не успя да одобри създаването на единна прокурорска служба която да образува наказателни производства за злоупотреби с пари от евробюджета. Още през декември Швеция е заявила, че ще наложи вето при всички положения, обяви малтийският министър по европейските въпроси Луис Грех от ротационното председателство. Всички възможни усилия бяха положени за постигането на единодушие и решаване на спорните въпроси, обясни той.
Шведският министър Ан Линде потвърди позицията на страната си, която не желае да отстъпва суверенитета на своите съдебни органи. Но Швеция съвсем не беше единствена. Германия обяви, че иска европейска прокуратура, но не е съгласна тя да има право да разследва измами с ДДС, каза зам.-министър Михаел Рот. За Германия това е червена линия и за съжаление не можем да се съгласим с предложения текст, коментира Рот.
Резерви са изразили още Холандия, Полша, Унгария и Малта. Вероятно на срещата на върха през март лидерите на съюза за последно ще обсъдят въпроса. Ако няма компромис, законодателството за европейска прокуратура може да се въведе на доброволен принцип, ако поне 9 държави-членки поискат това.
България досега винаги принципно е подкрепяла идеята за Европейска прокуратура, която да разследва измамите с еврофондове.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com