Стартира фестивала на старата градска песен “Дунавски спомени”

Share This:


Старата градска песен отново събра силистренци в залата на общината в рамките на фестивала за старата градска песен „Дунавски спомени“, където за кой ли път стана ясно, че има неща, които може да сплотяват и обединяват хората и че културата винаги има своето място в ежедневието ни. В наситения и изпълнен с поредица инициативи културен календар всеки може да намери нещо, което да види, да почувства дори и да се превъплъти. Това е музика със своя неповторима специфика, която не се подава на каквито и да е своеволни хрумвания. Дори във автентичния фолклор могат да се правят обработки, да се изменят стилове, докато при шлагерите това не може да стане. Там няма място за експерименти. Каквото е направено, изградено с годините това си е, останалото ще е вандалщина. 

Като част от празничните дни на град Силистра 2018 г., форматът бележи голям интерес и се е превърнал в традиционен празник на вечните, мелодични и въздействащи стари градски песни. Фестивалът събира изпълнители на шлагерни песни от цялата страна. През тази година участват колективи от Силистра, Разград, Главиница и Бургас.

Седем творчески формации от общината радват силистренци и гостите на града ни. Това са Групите за стари градски песни „Златна есен”, „Ретро”, „Чар”, „Интер” и дует „Обич” при Народно читалище „Доростол-1870”, гр. Силистра, известната група „Камбанен звън” и Мъжка вокална група за стари градски песни при Народно читалище „Пробуда-1940” в с. Калипетрово.

Преди началото на концертната програма, всички колективи, съпроводени от Градския духов оркестър, заедно с кмета на ОбщинаСилистра, д-р Юлиян Найденов и директорът на дирекция “Хуманитарни дейности” Цветана Игнатова поднесоха цветя пред Паметника на песента в Дунавския парк, единствен в България. Той е символ на песенните традиции в нашия град и богатата музикална култура. Създаден е във връзка с Първия събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен в Силистра през 1910 г.

Източник: Общинско кабелно радио Силистра


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com