Спряха корабоплаването по Дунав, ледоходът край Силистра до 70%, пътищата остават затворени


Тази публикация е прочетена 2277 пъти!

Река Дунав е затворена за корабоплаване след като ледоходът достигна до 80 процента в русенската зона. 70 на сто е ледоходът в силистренския участък на реката.
Над 20 кораба, предимно украински, български и румънски са заседнали в участъка от пристанището от село Гарван до Силистра. Екипажите на заседналите кораби все още не са искали помощ от властите в Силистра. По информация на Областния кризисен щаб те разполагат с храна, вода и гориво за 10-дневен престой. Засега не се налага евакуация на хората.
Ледените блокове по Дунав продължават да се групират и уголемяват, което може да нанесе големи щети на плавателните съдове. Прогнозата за следващите дни е ледоходът да продължи да превзема водната площ и забраната за корабоплаване да бъде удължена. Преустановено е корабоплаването и в останалите страни по течението – Сърбия, Румъния и Хърватска.
През последните 117 години река Дунав е замръзвала напълно 28 пъти, но ледоходът е често явление. Последно през 2012 година ледените късове причиниха големи щети на корабоплаването и дори потопиха румънски кораб край Силистра.

***

Движението по пътищата в областите Силистра, Русе, Варна, Добрич и Шумен остава ограничено или затворено, съобщиха днес сутринта от АПИ. Оттам уточняват, че сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, както и в района на Карлово и Кърнаре /обл. Пловдив/, Котел и Твърдица /обл. Сливен/, Вакарел, Витиня – Ботевград, Бучин проход, Самоковски път /обл. София/, проход „Шипка“ и проход „Република“, Раднево и Гълъбово /обл. Стара Загора/.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com