Спомените на Димитър Минев-Митето за футбола в Силистра и “Доростол” /1-ва част/

Share This:


Уважаеми читатели,
в продължение на три части ще публикуваме спомените на Димитър Минев /1927-1991/ за силистренския футбол. Той е бил дългогодишен футболист в “Доростол”,след приключване на състезателната си кариера е работил като председател на ФК „Доростол” и зам.председател на БСФС-Силистра.
/На снимката: Приятелска среща между отборите на “Доростол” – Силистра и “Будафок ” – Будапеща – 4:0 през 1953 година/.

***

Димитър Минев
Димитър Минев

Спомените на Димитър Минев-Митето за футбола в Силистра и “Доростол” /1-ва част/

Ние играехме футбол в махалата,но желанието ни започна да нараства.Щеше ни се да мерим сили с други отбори,а такива имаше в града ни няколко десетки,ако не и по-вече.Започнахме с близките махали: «Моара корина» /дизеловата мелница/,Кайнарджанската махала,Арменската махала,Румънската махала,Тоскопарана и много други.Някои мачове не завършваха,тъй като играехме без съдии, други завършваха с побои, но ние не се отказвахме от тия мачове.Това беше през периода 1936-1944 година.Детството ни си отиде.Дайдоха юношеските години,войната бушуваше и наближаваше нашата граница.Тогава играех в работническото дружество «Левски»,ръководители на които бяха Господин Иванов ,Иван Стойчев,Коста Йоцов и Валентин Маринов. Както във всичко,така и със спорта настъпиха промени. По това врама ,1943/1945 година, съществуваха три футболни клуба в града ни : «Вихър», «Левски» и «България» /болшинството от ученици/.
В началото на 1945 година се обединиха «Вихър» и «България» и създадоха дружество «Доростол».През есента на същата година се обединиха дружествата «Доростол» и «Левски» и изградихме Народно физкултурно дружество « Септември». Да си кажа откровенно ,мене никак не ми се искаше да се разделя с любимия от детството ми футболен клуб «Левски»,но животът го изискваше и никой не можеше да му се противопостави.За председател бе избран Богдан Калчишков,директор на Горското стопанство,дългогодишен председател на «Вихър» и «Доростол».Ръководството на дружеството и любителите на футбола много държаха на нас.При нужда не ни оставаха в беда.Спомням си,когато се наредя на опашката за хляб,а той бе с купони и никога не стигаше за всички,фурнаджията бай Стоян,голям запалянко,вика ме и ми даваше хляб повече,отколкото ми се полагаше.
През този период футболът в Силистра беше един от най-добрите в Северна България.В отбора участваха: вратари –Стефан Шапкаджиев ,Петър Петров,Любен Кърджиев,защитници – Кирил Вълчев,Илия Желев,Любен Добрев,Стоян Сертев,Тодор Чешмеджиев,полузащитници – Петър Кабаиванов,Никола Хаджимаринов,Костадин Петров,Янко Попадополус и нападатели Димитър Илиев –Пецата,Стефан Стоянов ,Христо Стоянов,Кирил Манев,Павел Енчев,д-р Борис Манов. Мен ме използваха като полузащитник и като нападател.Тогава се играеше дубъл ВМ система. До тези години ние не сме имали треньор,учехме се един от друг,подражавахме на най-добрите и не случайно малчуганите от махалата си присвояваха имената ни. За пръв път Кирил Манов ни разкри нови страници от футболната игра.Вече не се нареждахме пред вратата и всеки да рита в нея.Строяваше ни и ни обясняваше какво ще тренираме днес. Тренирахме отделно по линии.Топка не ни даваше,докаго не загреем добре чрез бягане и отсечки. Заучавахме подавания и пласиране на състезателите,индивидуална техника,колективизъм.При такава работа не можеше да не дойдат и резултатите.През този период ние бяхме непрекъснато първенци на Русенска област.Тогава нямаше изградени републикански групи,а се излъчваше областен първенец и той по елементарна система продължаваше срещите с други областни първенци.Преобладаваха приятелските мачове с двустранно гостуване.Много добре си спомням тези пътувания.Напълвахме карусерията на камиона със слама,после я покривахме с платнище.Такива ни бяха пътуванията до Варна,Добрич,Разград,Шумен,Търговище и Плевен.До градовете разположени до Дунава пътувахме с кораб,който тръгваше сутринта в 6 часа от Силистра и пристигаше в Русе в 16 часа следобяд.

/Следва 2-ра част/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com