Спомените на Димитър Минев-Митето за футбола в Силистра и „Доростол“ /3-та, последнаа част/

Share This:


Уважаеми читатели,
предоставяме ви третата, последна част от спомените на Димитър Минев- Митето /1927-1991/ за историята на силистренския футбол. Той е бил дългогодишен футболист в “Доростол”, след приключване на състезателната си кариера е работил като председател на ФК „Доростол” и зам.председател на БСФС-Силистра.
Сега ви предлагаме втората част. Предстои още една – последната, трета част.

***

Текст към снимката

Футболен турнир по случай 1800 годишнината на Силистра-м.юли 1970 г с участието на ветераните от Варна,Добрич,Шумен,Русе,Търговище и Разград.Победител в турнира силистренските ветерани.
Отбора на “Доростол” -Силистра ” Прави от ляво на дясно : д-р Манов,Кабата,Минев,Пецата бай Илия,Орхан,Илийчо
Клекнали: Сомето,Янето,Нико,Нело-вратар,Борката Николов

***
Спомените на Димитър Минев-Митето за футбола в Силистра и „Доростол“ /3-та, последна част/

Димитър Минев
Димитър Минев

През 1949 година се извърши първата реорганизация на физическата култура и спорта в България. Народните и физкултурните дружества се разтуриха поради едностранчивата им дейност. На тяхно място се изградиха дружествата за физическа култура и спорт на производствен принцип.Целта беше физкултурата и спортът да се пренесат по местоработата – предприятията,учрежденията,учащата и селска младеж. Беше поставена цел – да се масовизира физическата култура и спортът. През този период кооперация „Стомана” построи откритите плувни басейни и съблекални.Внашия град бяха изградени следните ДФС: „ Червено знаме” – на админстративните работници и служители, „Септември” – на работници и служители от кооперативния сектор, „Динамо” – на работниците и служителите от промишлеността, „Строител” – на работници от дървообработването,горската промишленост и строителството,” Локомотив” – на работниците от транспорта, „Урожай” – на селскоктопанските работници. Масовата физкултура започна да навлиза сред работническата и селска младеж. Бурно се развиваше масовият спорт и сред учащата се младеж.Преподавателите по физкултура в училищата бяха главните двигатели на този процес. Тогава те бяха учители,треньори,ръководители и всичко,що се отнасяше до спорта. Не си спомням да са получавали възнаграждения за водене на секции,но голямата работа те водеха след учебния процес.Това бяха: Здравко Дренчев,Генчо Костов,Петър Иванов,Братков,Кирчев и други от Силистра.Вероятно съм пропуснал да спомена някои,нека ми простят.Тогава започна да се развива и гимнастиката с участието на Екатерина Кушнерова / Ангелова / и сестрите Гинка и Елена Маринови.
Но да се върнем към футбола. Ако постигахме редица успехи с футболния отбор на „Септември”,това се дължеше на факта ,че още от деца играехме футбол от сутрин до вечер. Слабост на ръководството беше,че не заангажираше и не организираше други отбори в предприятия,квартали и училища.Пресекна изворът на футболисти от махленските отбори. Нямаше организиран футбол,в резултат на което при изграждането на ДФС, състезателите от представителния ни отбор се оказаха в различни отрасли и отбори. През 1950 година се изградиха републиканските групи.Градски първенец беше ДСО „Червено знаме”, но отборът не беше съставен от равностойни състезатели и още при първото си участие отпадна от „Б” РФГ. След това се заредиха влизане и отпадане от групата,чак до наши дни.
През този период бях инструктор в ОКФС и играех в „ Червено знаме”.Чести бяха случаите да съм командировка в околията за провеждане на физкултурни празници и в неделя,след приключването на празника,на велосипеда да се връщам направо на футболното игрище и да играя мач за първенството. През 1958 година,при създаването на окръзите, започнах работа в системата ва БСФС,където работих до пенсионирането си,за което не съжелявам. Всичко това осмисли живота ми.

/Край/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com