Спират превозите на пътници и товари заради тол-системата

Share This:


Превозвачите излизат на национален протест на 13 януари. Другият понеделник междуградските автобуси няма да превозват пътници, ще спре и зареждането на търговските вериги. Автомобилните и автобусни превозвачи ще протестират срещу тол-системата, бе потвърдено днес на пресконференция. Протестът е подкрепен от общо 10 браншови организации, сред които и такива от таксиметровия бранш, зърнопроизводителите и асоциацията на търговци на горива.
Не сме против тол системата, но сме против обхвата й, коментира пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Недоволството на брашна е срещу “несправедливите обхвати и цени на тол системата и срещу опасностите от нерегламентираните превози на пътници“.
Не чухме солиден аргумент, който да почива на реална база какво точно ще се случи, освен едно – че трябва да се съберат пари. Ние сме против силовото налагане на тази система, категоричен бе Арабаджиев. Той припомни предложенията на превозвачите, свързани с реалистични цени на тол-таксите, както и идеята след първата година от въвеждането на системата да се направи анализ и тогава да се прецени дали цените ще се покачват. Предложенията им не бяха приети.
Йордан Арабаджиев подчерта, че диалогът на превозвачите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приключил.
Има изключително напрежение сред превозвачите. Хората са недоволни и им дойде до гуша от такъв тип комуникация с това министерство, обобщи той.
Протестът на 13 януари ще се изрази в спиране на превози по редовни линии в около 70 града, като до понеделник се окачва те да станат 100. Само линиите, обслужвани от общински превозвачи няма да спрат, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Според нея ще спрат около 3000 автобуса.
От страна на собствениците на товарни автомобили ще се включат около 2000 камиона, като ще спрат вътрешните превози на товари, включително и зареждането на търговските вериги. Като част от протеста се планира присъствие на автобуси и камиони по ключови артерии в 10 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе и Севлиево. Протестът ще бъде прекратен при получаване на достатъчно сериозни гаранции, за решаване на проблемите.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com