СНЦ “Екатерина Каравелова”: В Силистренско се увеличава броя на възрастните хора, претърпели домашно насилие


Тази публикация е прочетена 1146 пъти!

През тази година година се наблюдава повишаване на броя на възрастните хора, потърсили помощ, след като са били обект на домашно насилие, показват данните на силистренското сдружение с нестопанска цел „Екатерина Каравелова“, реализиращо проекта „Изпълнение на държавната политика по проблема „домашно насилие“. Той се осъществява чрез Центъра за консултиране и превенция от домашно насилие в дунавския град, финансиран със средства от Държавния бюджет.
Според статистиката, към 31 май регистрираните случаи на пострадали са 26, а броят на включените със съдебна заповед в Специализирани програми за извършители е 9 лица. За отбелязване е, че един на четири случая с домашно насилие е към родителите, извършен от пълнолетните им деца, които живеят с тях. Най-голям обаче остава делът на насилието между партньори – най-често това са семейства, живеещи в условия на патриархална система.
През последните месеци реализираните дейности са мониторингов доклад за 2016 г., представен на заседание на експертен регионален съвет за пострадали от домашно насилие, проведено на 12 април т.г. с присъствието на представител на Асоциация „Анимус“. Разработена е и програма за работа с подрастващи, насочена към развитие на знания, нагласи, убеждения и ценности за ранна превенция и защита от домашно насилие.
През тази година предстои да се проведе обучение на директори на училища, учители и педагогически съветници за приложение на разработената програма. Отделно тя ще бъде тествана в 10 срещи с ученици от различни училища, което трябва да се случи до 23.12.2017 г., съобщават още от СНЦ “Екатерина Каравелова”.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com