Полицаи от Силистра закопчаха ало-измамник след сигнал на потърпевши

Share This:


Служители на Районното полицейско управление /РУ/ в Силистра заловиха мъж, участвал в извършване на телефонни измами, съобщават от крайдунавската Областна дирекция на МВР. Оттам уточняват, че полицейската операция е проведена вчера, след като в дежурната част били получени сигнали за извършени две телефонни измами, реализирани по най-актуалния напоследък сценарий за участие в акция по залавяне на измамници. В първия случай около обяд 65-годишна силистренка изтеглила от банка спестяванията си – 3630 лв., и ги поставила под гумата на паркиран лек автомобил в района на Дунавския парк. Три часа по-късно 82-годишна жена от село Айдемир приготвила сумата от 3705 лв., качила се на автобус за Силистра и предала парите на непознат на спирката в района на Болницата.
Получавайки информация за случаите, ръководството на РУ-Силистра разпоредило незабавни оперативно-издирвателни мероприятия, в които участие взели максимален брой служители. Били извършени множество проверки в различни райони на града. Шансът да заловят заподозрения се паднал лично на началниците на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров и на сектор „Криминална полиция” главен инспектор Божидар Генчев. Те задържали 20-годишния А.Р. – жител на шуменско село, минути преди да се качи на автобус за Русе. В него била намерена сумата от реализираните през деня телефонни измами.
Мъжът, който до момента няма регистрирани криминални прояви, е задържан за срок до 24 часа. Установени са данни за съпричастността му към извършените в края на миналата седмица три телефонни измами в областния град.
Продължава работата по изясняване на случая и установяване и на други лица, свързани с престъпната дейност. Образувано е досъдебно производство.
За пореден път от „Криминална полиция” предупреждават: Бъдете особено внимателни, ако получите обаждане с искане на пари. Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона и не ги оставяйте под контейнери, пейки, кошчета или на други места, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.
Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, търсете обратна връзка, свържете се с полицията на тел.112.
Поговорете за телефонните измами с възрастните си близки –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако получат обаждане с искане на пари.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com