Служебният кабинет отмени наредба за интеграция на чужденци с право на убежище

Share This:


На извънредно заседание правителството отмени приетата през 2016 година Наредба за интеграция на чужденци с право на убежище (постановление № 208).
Мотивът е, че документът не е работещ и от приемането му до момента нито една община не е пожелала да сключи споразумение за интеграция с получилите статут на бежанец, поясни министърът на вътрешните работи Пламен Узунов. “Сега действащата наредба наистина не е ефективна – тя създаваше много проблеми, тъй като с нея са свързани и други нормативни актове, които следва да бъдат приети. Ние установихме, че всеки нов акт затруднява по-нататъшната й промяна и именно затова решихме днес да се съберем и да отменим наредбата”, каза той.
Действията ни са напълно съгласувани с президента Радев, добави вътрешният министър, както и съобщи, че на 7 април ще бъде приета нова наредба.
Наредбата ще предвижда специално звено, което ще координира интеграцията и достатъчно стимули, но и санкции, ако чужденците окажат да се интегрират, каза социалният министър Гълъб Донев.”Това е и задача на работната група – да предложи тези механизми. Санкциите са тези, които са разписани в сега действащите закони, в Закона за социалното подпомагане. Ще им бъдат спрени помощите, които получават по Закона за социално подпомагане”, посочи Донев.
Председателят на ЕНП Жозеф Дол реагира в Туитър на решението за отмяната на наредбата за интеграция на бежанците. Лоша новина и срещу европейската практика, написа Дол. Очаквам незабавна реакция от българския президент, пише в съобщението./БНР/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com