След протеста срещу тировете в Силистра: Новата блокада на ГКПП на 14 ноември. Какво каза кметът

Share This:


На 14 ноември ще е вторият протест на силистренци против трафика на тежкотоварни автомобили през дунавския град, ако дотогава общински и държавни властите не предприемат адекватни действия против близо едногодишния тормоз. Това заяви общинският съветник от ВМРО Веселин Георгиев, един от организаторите, заедно с НФСБ, на гражданското недоволство във вторник.
Той отново подчерта, че протеста не носи белега на политиката, а само желанието да се помогне на бедстващите хора в засегнатите от тираджийския тормоз квартали. По тази причина организаторите на протеста са решили да изчакат края на изборната кампания и тогава отново да предприемат конкретни действия.
Около стотина силистренци участваха в протестното шествие, преминало от входа на Силистра по булевардите “Добрич” и “7 септември” до местното ГКПП на 11 октомври. На граничния пункт с Румъния протестиращите запалиха факли в памет на самозапалилите се българи по време на националните протести преди години и блокираха трафика за 30 минути.
Протестният комитет даде един месец срок на местната и държавна власт да решат проблема на града. “Ако след един месец той не е решен, започваме да блокираме ГКПП-Силистра по едно денонощие всяка седмица”, обеща Веселин Георгиев.

Ретроспекция

Инициативният комитет и гражданите настояват държавата да се намеси и да спре преминаването на колони от тирове през град Силистра. Проблемът многократно е поставян на вниманието на държавните и местни представители на властта, но до момента адекватни мерки не са предприети. До граничния пункт с Румъния няма друг достъп, освен през града. Целият трафик, който многократно се увеличава през лятото, преминава по градските улици и булеварди. От пролетта и особено през лятото на ден преминаваха по над 200 тира, 250 леки автомобили и над 1000 души.
Бедстващите жители в засегнатите квартали непрекъснато се оплакват от рева на тираджийските мотори, ужасния шум от преминаващите камиони, замърсения въздух, постоянните и денонощни скандали между шофьорите за ред и място на опашката. За капак – превърнатите в градски клозет зелени общински площи. Очевидци твърдят, че дори и в тези случаи не е имало полиция, за разлика от мирния протест на 11 октомври, когато беше пълно с униформени и полицейски кучета.

Водевил

В часа на протеста на 11 октомври тежките камиони са били спирани на 10 км извън Силистра, съобщиха организаторите. Без съмнение камионите са били спирани или пренасочвани към друго ГКПП съвсем умишлено. Половин час след края на блокадата тировете обаче отново задръстиха улиците в Силистра.

Исканията

Силистренци настояват трафикът да бъде изведен извън града и да се намери алтернативно трасе до граничния пункт. Другият вариант за решаване на проблема е фериботният комплекс, построен с европейски средства, който от години не работи, отново да бъде пуснат в експлоатация. Има идеи и извън града да бъде построен друг граничен пункт или да бъде пуснат в експлоатация отдавна готовият край Кайнарджа. Не на последно място бе и идеята за прекатегоризиране на ГКПП в Силистра в туристически пункт – само за автомобили и автобуси.

Странната позиция на силистренския кмет: Проблемът с тировете ще се реши, когато има мост над Дунав

Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов се появи за кратко сред протестиращите и пред тях и местните и централни медии заяви, че подкрепя протеста, но не участва в шествието. Той игнорира въпроса дали има предприети от общинското ръководство конкретни мерки и покани само представители на инициативния комитет, на които да даде обяснения. Кметът подчерта, че идеите на гражданите за решаване на проблема не са от компетенцията на общината, но ще се направи всичко възможно за удовлетворяване и на държавата, и на гражданите. С тираджийския проблем вече били запознати в регионалното и транспортното министерства, както и премиерът Бойко Борисов.
По-късно се разбра, че на срещата с двамата общински съветници Веселин Георгиев от ВМРО и Йордан Ковачев от НФСБ, д-р Найденов споделил, че сред приоритетите на общината е построяването на мост над Дунав, което е един от начините за решаване на ТИР-проблема.
Пред медии Веселин Георгиев коментира, че гражданите едва ли ще дочакат този момент, предвид неясното бъдеще на проекта. Другата не по-малко утопична идея била силистренският ферибот да заработи, но румънците да построят пътища срещу комплекса, за да стане прекарването по-бързо и съответно по-евтино.

Тъжен епилог

Още през май във връзка със създадената напрегната обстановка със стълпотворението от тирове по улиците на Силистра, медиите помолиха столичния пресцентър на МВР за разговор с техни представители в града – „Пътна полиция” и Гранична полиция. Тогава от столицата заявиха, че не могат да дадат подобно разрешение, но че проблемът с тировете бил „подробно проучен”. „Проучихме въпроса и се оказа, че ситуацията е много сложна и на практика няма друга алтернатива за реорганизация или пренасочване на трафика от тежкотоварни автомобили”, заявиха от МВР преди 4 месеца.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com