След конкурса: Силистренският дъб от Дунавския парк остана на 6-то място в Европа

Share This:


Дъбът от Дунавския парк в Силистра се класира на почетната шеста позиция в конкурса “Европейско дърво на годината 2016”. За силистренското дърво, представител на страната ни в конкурса, са гласували 17 204 души. В надпреварата участваха 15 дървета, номинирани от 15 държави, а гласуването протече през февруари.
Победител в състезанието стана най-старото дърво от Батасек в Унгария, което получи 72 653 гласа. На второ място се класира хилядогодишната липа от Татобити, Чешка република с 43 451 гласа, а третото място зае крушата от Бошаца-Забудишова, Словакия, с 29 114 номинации.
Събраните средства от дарителската кампания за печелившото дърво са 560 евро, съобщават организаторите.
Резултатите от гласуването за “Европейско дърво на годината 2016” бяха обявени в Брюксел на специална церемония, организирана от асоциация Environmental Partnership Association, чиято дейност е свързана с опазване на околната среда.
ъбът в Дунавския парк е най-старото запазено дърво в най-стария градски парк в България. Старият дъб, както наричат дървото в Силистра, е бил засаден през далечната 1910 г. Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. паркът е обявен за природна забележителност с национално значение.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com