Силистренци ще бранят чинарите по ул. “Симеон Велики”, общината иска да ги реже по проект

Share This:


Жителите на Силистра се организират в социалната мрежа Фейсбук, за да защитят чинарите по ул. “Симеон Велики” в дунавския град, стана ясно тия дни. Преди време от местната община обявиха, че един от първите предстоящи за реализация проекти ще е основен ремонт на ул. “Симеон Велики”, който предвижда изрязването на красивите дървета, голяма част от които са свързани със спомени от детството на по-възрастното поколение добруджанци. /На снимката – така трябва да изглежда ул. “Симеон Велики” след основния ремонт/.
Силистренци обаче реагираха незабавно и направиха група във Фейсбук, оглавена “Да спасим чинарите на Силистра”, а освен това инициаторите са организирали и подписка, изпратена до РИОСВ-Русе и други държавни и общински институции. /Пълният текст на подписката публикуваме по-долу”.
Според аргументите на местната община, чинарите трябва да се отрежат, защото коренната им система е пробила тротоарите и заплашва от напукване околните сгради. Самите дървета са на възраст около 60 години и според специалисти – това се счита за тяхната младост, тъй като техният живот е приблизително 120-130 години.
Стойността на проекта за ул. “Симеон Велики” е почти 3 млн. лева и включва реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа, прилежащите тротоари и зелени площи. Ще бъдат обособени кътове за сядане и почивка, и зони за паркиране. Ще се реорганизират всички кръстовища в зоната и ще се осигури достъпна архитектурна среда, и енергоспестяващо улично осветление, а съществуващата растителност ще бъде подменена с нова, подчертават от общината в Силистра.
“Ще браним чинарите на всяка цена, ако трябва ще организираме и жива верига, но няма да разрешим тяхното унищожаване. Ако има проблеми с напуканите тротоари, в общината има специалисти и нека да измислят начин да го решат, а не да режат тези красиви дървета, свързани със спомените от нашето детство”, категорични са обаче протестиращите.

***

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОДПИСКАТА ДО РИОСВ-РУСЕ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ЗАЩИТА НА ЧИНАРИТЕ

До
Министерство на околната среда и водите
РИОСВ – Русе
ОП „Региони в растеж”
Общински Съвет – Силистра
Община Силистра
Областна администрация – Силистра
Медии
Ние, граждани от Силистра и други населени места в страната и чужбина, с настоящата подписка искаме да изразим категоричното и ясно нашето искане За запазването на старите чинари на ул. Симеон Велики в Силистра. Силно сме обезпокоени от изразените намерения да се отсекат и подменят с нова растителност Чинарите на ул. Симеон Велики – Силистра като част от дейности по проект, който иначе цели да обнови улицата и районът около нея.
Дърветата са всъщност млади – посадени през 60-те години на ХХ в. – 60-70 годишни са, а знаем че този вид е дълголетник и живее векове – до 2 000 години. Дърветата са здрави и единственото от което се нуждаят е: разширяване на свободната зона около корените им, поддържане и редовно почистване на сухите клони. Падащите сухи клони са резултат от неподдържането им и е проблем, който може да бъде разрешен с регулярна профилактика и почистване на сухи клони. Това са изключително ценни дървесни видове, които не са опасни и при добро поддържане се запазват здрави и дълго време осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото, предпазват от силен снеговалеж през зимата. Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици (гълъби, връбчета, синигери, кълвачи, сови..) и др. живи организми. Необходимо е само съобразяване на новите тротоари, като те бъдат преустроени така, че да осигуряват достатъчно място за кореновата система. Да се щадят корените, стъблата и короните на дърветата – това означава да имаме грижа за тях, а това значи и за нас. Ние сме в симбиоза и животът ни е немислим без въздух!
Примери за такива спасени и добре обгрижвани дървета в страната има много – чинар хилядолетник в кв.Аспарухово, Варна, Защитената местност „Чинарите” до с. Белащица в Родопите, Булеварда с чинарите във Вършец, Чинарът от с. Арчар – Дърво на годината – 2014 и много други. Чинарите от кв. Овча Купел в София през 2013 г. бяха спасени след преработен проект на голяма верига хипермаркети. Решения винаги има, стига да има желание за това. Дърво – столетник от Силистра – Старият дъб от Дунавския парк спечели конкурс „Дърво с корен – 2015” на Фондация „ЕкоОбщност”. Сам ли ще е Старият дъб след нас?


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com